O nouă descoperire senzaţională la Sebeş: vertebra celei mai mari reptile zburătoare din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paleontologul clujean Matyas Vremir a realizat o nouă descoperire senzaţională în zona oraşului Sebeş din judeţul Alba. Este vorba despre o vertebră care a aparţinut celei mai mari reptile zburătoare din lume.

Rezervaţia geologică Râpa Roşie, aflată pe teritoriul administrativ al oraşului Sebeş, continuă să uimească lumea ştiinţei prin descoperirile paleontologice realizate aici. Ultima dintre acestea, care aşteaptă să fie recunoscută de oamenii de ştiinţă, este reprezentată de o vertebră a celui mai mare dinozaur zburător din lume.

Descoperire în curs de validare

Fosila a fost găsită de cercetătorul clujean Matyas Vremir în anul 2008. „Este o vertebră cervicală aparţinând celui mai mare pterosaurian - reptilă zburătoare - găsit vreodată. Dimensiunea vertebrei este practic de două ori mai mare decât a celui mai mare pterosaur găsit până acum în America de Nord, denumit Quetzalcoatlus, după zeul Aztec. Vertebra respectivă a fost descoperită în zona Sebeş, în anul 2008, dar din motive obiective nu s-a ajuns la publicarea ei“, a declarat Matyas Vremir.

image

Pterozaurul găsit la Sebeş ar fi de două ori mai mare decât cel american (foto sus). Foto: Wikipedia

Acesta a completat că, în prezent, o echipă internaţională de specialişti lucrează la validarea acestei descoperiri iar rezultatele vor fi anunţate până la sfârşitul anului 2010. Pentru a fi omologată, descoperirea trebuie publicată într-o revistă de specialitate.

„Avem de-a face cu cea mai mare bestie zburătoare, deşi îţi pui întrebarea cum putea să zboare un asemenea animal care ajungea la dimensiunile unui avion ca anvergură. Chiar dacă anvergura aripilor era de circa 16 metri, probabil că acest Pterozaur nu cântărea mai mult de 100 de kilograme pentru că era aproape imposibil să zboare altfel“, a spus paleontologul.

Cadavre îngropate în mlaştină

Zona Sebeşului era în urmă cu 70 de milioane de ani una de uscat, tăiată de râuri şi mlaştini, în care au trăit multe animale şi care le-au conservat cadavrele acestora.

„Acestea au fost îngropate şi s-au putut păstra fosilizate, şi s-au conservat. Am descoperit şi oase fragmentate, dar şi schelete parţiale“, a completat Matei Vremir. Până acum, specialiştii au mai descoperit fosile de la trei specii de dinozaur de dimensiuni mai mici.

image

Plăcuţa cu informaţii despre dinozari amplasată lângă Râpa Roşie

De altfel, la aproximativ 100 de metri de Râpa Roşie este amplasată o plăcuţă pe care sunt descrise speciile de dinozaur care trăiau în această zonă în urmă cu zeci de milioane de ani şi ale căror fosile au fost descoperite de cercetători. Vertebra de dinozaur zburător a fost găsită chiar în apropierea Râpei Roşii.

Paleontologul clujean a mai descoperit, anul trecut, pe malul râului Sebeş la aproximativ doi kilometri de Râpa Roşie, scheletul unei noi specii de dinozaur care a primit numele de „balaurul bondoc“. Descoperirea a fost publicată la începutul acestei săptămâni într-o revistă de specialitate din SUA şi a fost, astfel, validată de lumea ştiinţei.

image

Rezervaţia Râpa Roşie

Râpa Roşie este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 hectare situată al aproximativ trei kilometri de Sebeş. Pereţii săi de culoare roşie au înălţimi cuprinse între 80 si 100 metri şi s-au format ca urmare a eroziunii apei timp de mii de ani. Se ajunge aici pe drumul dintre Sebeş şi Daia Română.

Citiţi şi: Dinozarul bondoc, descoperit pe malul râului Sebeş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite