„Colinzile“, obiect vestimentar unic din lemn de salcie folosit de tinerii colindători din Mogoş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tineri din Mogoş cu "colinzile" atârnate la colop
Tineri din Mogoş cu "colinzile" atârnate la colop

Comuna Mogoş este situată în inima Munţilor Apuseni, în bazinul depresionar al masivului Trascău, un loc unde tradiţiile şi obiceiurile s-au păstrat încă de la începuturi şi până în zilele noastre.

Mai ales în preajma Sărbătorilor de Iarnă, comuna Mogoş se transformă într-o zonă plina de farmec, mister şi parcă desprinsă dintr-o poveste a copilăriei, în care locurile şi oamenii încă nu sunt dependenţi de tehnologie iar în aer pluteşte cu adevărat spiritul de sărbătoare.

Obiceiul de colind în Mogoş este unul unic. Totul incepe cu mult timp înainte, feciori, dar şi oameni însuraţi mai tineri, din fiecare sat, se adună în grupuri de câte 8-10 şi încep repetiţiile colindelor cu care ajung în fiecare casă din comună în primele două zile de Crăciun. Tot înainte de Crăciun fiecare îşi pregăteşte costumul specific de colindator, compus din cizmele de piele de talie înaltă, cioareci, cămaşă cusută manual, cojoc, căput (un fel de sacou), colop de care atârna “colinzile” şi cioaca.

Dintre toate acestea, cireaşa de pe tort o constituie “colinzile” care sunt făcute din lemn de salcie, într-un mod păstrat din strămoşi. Se taie lemnul se cojeşte şi se udă seara, iar dimineaţa cu ajutorul cuţitoarei (un fel de cuţit cu două mânere) se şlefuiesc cu grijă “colinzile” care trebuie sa fie cât mai lungi şi cât mai pufoase.

Aici se întrec grupurile de colindatori şi în iscusinţă, pentru că fiecare grup vrea să aibe cele mai impunatoare “colinzile” la colop. Colindele care răsună în casa fiecărui mogoşan sunt alese cu grijă, difera în versuri de la sat la sat şi sunt păstrate în aceeaşi formă din generaţie în generaţie. Se colindă pe doua voci, acompaniate de unul sau două intrente musicale. Colindatul începe undeva la ora 12:00 noaptea în ajunul de Craciun şi continuă până a doua zi de Crăciun spre amurg.

A doua zi de Crăciun seara în fiecare local din Mogoş are loc Hora Ţărănească la care pot participa toţi sătenii. Hora este organizată de cei care au mers cu colinda şi fiecare invitat e întâmpinat cu un pahar de ţuică.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite