Cum poţi câştiga 50 de lei pe zi din recensământul populaţiei. În Alba se caută 2.000 de recenzori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Alba vor fi selectate şi instruite în jur de 2.000 de persoane, din care 1.600 vor lucra  ca operatori de interviu la recensământul populaţiei. Recenzorii vor fi remuneraţi cu 50 de lei pe zi impozabili. Cererile de înscriere se depun la Primării.

Studenţii,  şomerii, pensionarii, dar şi persoanele deja angajate care vor să câştige un ban în plus se pot înscrie la oricare primărie din Alba pentru a deveni recenzor la recensământul populaţiei, locuinţelor şi clădirilor,  ce va avea loc în perioada 20-31 octombrie.

Condiţii de înscriere

În Alba este nevoie de 1.680 de recenzori, 280 de recenzori şef şi încă 90 de coordonatori. Spre exemplu, la Aiud  se caută 98 de recenzori care să culeagă date despre populaţie şi locuinţe.

.„Până acum s-au depus 70 de solicitări. Sunt şi şomeri, şi pensionari, dar şi funcţionari din Primărie,  unii dintre ei au fost implicaţi şi la recesământul agricol. Majoritatea s-au înscris pentru a mai câştiga un ban în plus. Cei interesaţi trebuie să depună la primărie o cerere de înscriere, însoţiotă de copii după actul de identitate, după ultimul act de studii şi mai nou cazierul judiciar“ , a precizat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Aiud.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Statistică Alba, un operator  de interviu trebuie să să dovedească că are cel puţimn 18 ani şi că şi-a luat  Bacalaureatul, că  ştie să scrie lizibil şi să citească în limba română.

„Recenszorul trebuie să aibă cunoştinţe minimale de matematică, ca să poată face  calcule simple şi corecte, de însumare a datelor care urmează să fie centralizate", a explicat Ioan Crişan, director la Direcţia de Statistică Alba.

Programul de lucru zilnic al recenzorului este între orele 8.00 şi 20.00, pe toată durata de desfăşurare a recensământului, inclusiv sâmbăta şi duminica. Recenzorii vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi impozabili, adică aproximativ 500 de lei net pentru 15 zile de muncă. Recenzorii şef vor fi remuneraţi cu aceeaşi sumă 18 zile, iar coordonatorii 21 de zile.

80-120 de locuinţe, norma recenzorului

Toţi operatorii de interviu înscrişi vor fi instruiţi în perioada 15-30 septembrie, pentru a şti ce au de făcut în teren, după care vor da un test, ce va consta în completarea corectă a celor două formulare pentru recensământ. Persoanele angajate pe perioada recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi sancţionate,  dacă vor divulga informaţii confidenţiale cum ar fi codul numeric personal al celor intervievaţi.

Pe de altă parte, refuzul populaţiei de a răspunde la întrebările recenzorilor se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 1.500 de lei. În situaţia în care operatorii de interviu nu găsesc pe nimeni acasă, sunt obligaţi să lase un bilet cu numele şi numărul lui de telefon şi să spună când anume va reveni.Pot  repeta această operaţiune de trei ori. Dacă totuşi nu e nimeni acasă, operatorul poate culege informaţii şi de  la vecini.

Un interviu poate dura între 50 şi 100 de minute, întrucât fiecare rezenzor are de finalizat două formulare de câte patru pagini de întrebări pentru fiecare locuinţă.

„Numărul de gospodării pe care recenzorii trebuie să le parcurgă diferă în funcţie de zonele unde sunt amplasate locuinţele. Dacă e vorba despre blocuri, atunci norma e de 120 de locuinţe. La fel şi în mediul rural, unde locuinţele sunt compacte. Dacă însă casele sunt dispersate şi nu sunt drumuri de acces, norma scade la 80 de locuinţe pentru fiecare operator de interviu“, a încheiat Ioan Crişan.

Recesământul este raportat în Alba la o populaţie de 372.000 de locuitori, respectiv 144.000 locuinţe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite