FOTO Cum ar putea arăta centrul cultural din Cetatea Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar urma să arate noul teatru de proiecte din Alba Iulia
Aşa ar urma să arate noul teatru de proiecte din Alba Iulia

Studiul întocmit de arhitecţi va sta la baza temei de proiectare a centrului cultural din interiorul Cetăţii Alba, care va fi stabilită în urma unui concurs internaţional.

Rezultatele studiului urbanistic au fost prezentate de arhitectul Ioan Străjan la dezbaterea publică organizată miercuri de Consiliul Judeţean, iniţiatorul proiectului.

Potrivit spuselor arhitectului,  ar trebui regândită toată platforma din faţa Catedralei Încoronării fără a lua din pietonal. Studiul a mai evidenţiat lipsa de funcţiune a bastionului Sfântului Mihail, care a fost distrus în 1921, când s-a ridicat Catedrala.

Iniţial, Teatrul de proiecte din Alba Iulia era planificat să fie înălţat în centrul oraşului, în spatele fostului spital ORL. Acum, Consiliul Judeţean a dat verdictul. Instituţia culturală va fi amenajată în interiorul Cetăţii, în zona unde funcţionaeză acum secţia de Psihiatrie, cea de Recuperare Medicală şi Ambulatoriul de specialiate, Compartimentul de recuperare neuromotorie şi Centrul de medicină mintală.

Concurs internaţional de idei

Arhitecţii au stabilit trei variante pentru viitorul centru multicultural care să aibă o sală de teatru cu aproximativ 300 de locuri, săli de expoziţii, de concerte şi chiar o secţie a Muzeului Naţional al Unirii.

Una dintre soluţii presupune ca noua clădire a centrului cultural să fie una clasică, deasupra pământului, care să fie pusă în relaţie cu clădirile din vecinătate şi cu şanţurile Cetăţii. O altă variantă este de clădire jumătate îngropată, jumătate la suprafaţă, iar cea de-a treia exclusiv la subsol. Pentru cea din urmă nu există, deocamdată, reper istoric.

Click pe imagine pentru FOTOGALERIE

Aşa ar urma să arate noul teatru de proiecte din Alba Iulia

Documentaţia a primit avizul Ministerelor Culturii şi al Dezvoltării Regionale.Concursul internaţional de idei va fi lansat de Consiliul Judeţean în septembrie 2012. „Noua clădire a centrului multicultural va fi legată subteran şi teran de clădirile istorice din zonă. Din punctul meu de vedere noua clădire ar desface latura de vest a Cetăţii“, a apreciat arhitectul Ioan Străjan.

„Centrul multicultural  în care va funcţiona şi un teatru de proiecte va fi gândit pentru secolul acesta şi pentru cel viitor“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean.

Zona din interiorul Cetăţii în care se va ridica central cultural  este una generoasă, de aproape două hectare. Aici sunt şi clădiri aflate pe lista celor protejate, aşa că nu pot fi demolate.

„În urma studiului istoric se va stabili ce se poate demola. Deocamdată, există documentaţia pentru demolarea anexelor din apropierea clădirilor istorice. Pe parcursul anului 2012, vor fi restaurate clădirile istorice din această zonă. Abia în 2013, se va trece la a doua etapă a demolărilor şi pregătirea terenului pe care se va ridica centrul multifuncțional“, a explicat Dan Popescu, directorul tehnic al CJ Alba. Teatrul de proiecte presupune că orice trupă din ţară  va putea prezenta aici spectacole, situaţie uşor de susţinut din punct de vedere financiar, dar şi al personalului.

Lucrările de ridicare a centrului cultural vor începe, cel mai probabil, în 2013. Costurile sunt estimate între 5-10 milioane de euro. Finanţarea va fi asigurată din bani de la bugetul judeţean şi din împrumuturi bancare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite