3.400 de doze de vaccin antigripal retrase de la medicii din Alba. Motivul: nu asigură imunizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima elevă a leşinat la 10 minute după ce şi-a făcut vaccinul
Prima elevă a leşinat la 10 minute după ce şi-a făcut vaccinul

Direcţia de Sănătate Publică Alba  a anunţat medicii de familie să sisteze pentru o perioadă vaccinarea, până ce se vor face analize suplimentare la tulpinile conţinute de vaccinul antigripal românesc.

"Am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii în care eram informaţi că vaccinarea nu se mai continuă. Noi am anunţat imediat personalul medical implicat în procesul de imunizare a populaţiei“, a precizat Cristina Galoş, purtăătorul de cuvânt la DSP Alba.

„În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni în România s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile până la finalizarea tuturor analizelor”,  se arată într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății.

3.459 de  doze, pe stoc

Direcţia de Sănătate Publică Alba a solicitat şi primit până acum 11.950 de doze de vaccin românesc  produs la Institutul Cantacuzino din capitală.

„Noi mai avem acum 771 de doze de vaccin antigripal pe stoc. Am solicitat medicilor de families să oprească imunizarea pacienţilor pentru o perioadă de o săptămână până la zece zile“, a mai completat Cristina Galoş. La acestea se adaugă şi vaccinurile care nu au fost administrate de  medicii de familie: 2.688 de doze

„ Eu am ridicat de la Direcţia de Sănătate Publică 45 de doze de vaccin antigripal.Le-am administrat pe toate. Imediat ce s-a aflat că există suspiciuni de ordin calitativ, au fost şi pacienţi care m-au sunat să mă întrebe dacă trebuie să-şi facă griji. Toţi cei care s-au imunizat trebuie să ştie că vaccinul nu are efecte secundare. Ar fi posibil, cel mult, să nu aibă eficienţa scontată“, a subliniat Olimpia Roşca, medic de familie din Alba Iulia.

Problemele au fost descoperite la testele făcute la Institututul Cantacuzino, producătorul vaccinului. Conform prospectului de pe doze, vaccinul ar trebui să ne apere de trei virusuri gripale: A/H3N2, A/H1N1 și B. Există suspiciuni că vaccinul nu asigură imunizare pentru virusul gripal de tip B.

 Autorităţile medicale din Alba susţin că nu au fost semnalate reacţii adverse din partea pacienţilor care s-au imunizat.

Prioritate la vaccinarea demarată la începutul sezonului rece au avut copiii, vârstnicii, cei cu boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice,  dar și personalul medical din spitale și policlinici de stat.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite