100 de angajaţi rămân fără serviciu la primăriile din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre aceştia provin de la Primăria Sebeş. Marea majoritate va ajunge să trăiască din ajutorul de şomaj de câteva sute de lei dacă nu îşi va găsi un loc de muncă.

51 este numărul persoanelor disponibilizate din administraţia publică a Sebeşului ca urmare a aplicării prevederilor ordonanţei Guvernului privind reducerea costurilor bugetare.

Şomeri în oraşul cel mai bogat

Iniţial Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a fost notificată cu privire la concedierea a 60 de angajaţi de la Primăria Sebeş până în 15 septembrie 2009. Ulterior, în urma reorganizărilor de posturi numărul a scăzut. Un număr de 34 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la Serviciul Public Administrarea Patrimoniului.

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă va pierde trei oameni, iar de la serviciul care administrează piaţa Dacia vor pleca tot trei angajaţi. Centrul Cultural „Lucian Blaga“ va rămâne cu 22 de salariaţi dintr-un total de 30. Procedura de reorganizare va dubla numărul poliţiştilor comunitari din Sebeş, de la 14 la 30.

Primăria din Sebeş va rămâne după finalizarea acestui proces cu un total de 225 de angajaţi. În funcţie de vechimea în muncă şi salariul primit în ultimul an, persoanele concediate primesc o indemnizaţie de şomaj de aproximativ 500 – 600 de lei, pe o perioadă de până la un an de zile.

Oportunităţi limitate

Chiar dacă Sebeşul este oraşul cel mai industrializat şi cu rata cea mai mică de şomaj din Alba oportunităţile de angajare pentru bugetarii concediaţi sunt limitate.

Ultima companie care a selectat pe parcursul lunii iulie viitori angajaţi a fost Star Transmission Cugir pentru fabrica de roţi dinţate folosite la cutiile de viteze ale autoturismelor Mercedes. Cele 100 de posturi au fost, însă, destinate persoanelor cu studii tehnice. Sebeşul are în prezent aproximativ 1.100 de şomeri iar rata şomajului este de 5,8 la sută, la jumătate faţă de media pe judeţ, de 12 la sută.

Până în prezent au avut loc concedieri efective la Primăria Cugir unde au fost trimişi în şomaj, la sfârşitul lunii iulie, 25 de asistenţi ai persoanelor cu handicap. Motivul nu a fost ordonanţa guvernului ci imposibilitatea bugetului local de a asigura plata salariilor acestora.

De asemenea, de la Spitalul Orăşenesc din Zlatna, subordonat primăriei din localitate, urmează să fie concediaţi şase angajaţi. Primăria Blaj renunţă la serviciile a patru persoane, în timp ce instituţia similară din Abrud trebuie să dea afară şase muncitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite