800 de angajaţi de la UPSOM Ocna Mureş în preaviz de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorii şomeri sunt angajaţi de la combinatul UPSOM închis din cauza datoriilor la Romgaz. Acţionarii din India promit investiţii de 11 milioane de euro, care ar elimina pierderile acumulate în ultimii ani şi ar permite reluarea activităţii.

Reluarea activităţii la combinatul de produse clorosodice UPSOM Ocna Mureş va fi întârziată de amânarea venirii în România a administratorului indian al societăţii, Taj Malhotra. Ieri ar fi trebuit să aibă loc o adunare generală extraordinară a acţionarilor, care a fost amânată pentru data de 14 iulie 2010.

Indianul a cerut amânarea şedinţei acţionarilor

Pe ordinea de zi a şedinţei este prevăzută majorarea capitalului social cu suma de 7,4 milioane de euro şi acordarea unui împrumut din partea acţionarului majoritar, Indian England N.V.

„A fost amânată la solicitarea administratorului societăţii care ne-a anunţat că nu poate ajunge în România“, a spus Ioan Bogdan, directorul general al firmei. Prelungirea situaţiei incerte va duce la trimiterea în şomaj a aproximativ 800 de oameni. Aceştia au fost în ultimele patru luni în şomaj tehnic şi au primit 75 la sută din salariu. „Începând cu data de 1 iulie oamenii vor fi în previz, iar din 10 august vor intra în şomaj“, a afirmat astăzi directorul Ioan Bogdan.

Reprezentantul societăţii a completat că acţionarii din India sunt hotărâţi să readucă firma în stare de funcţionare prin investiţii de 11 milioane de euro. „Ne-au transmis că vor să deruleze un program de investiţii important. Fără achiziţionarea unor utilaje moderne vom ajunge tot în situaţia actuală“, a declarat directorul de la UPSOM SA.

Romgaz, de acord cu eşalonarea datoriilor

Combinatul şi-a întrerupt activitatea la 1 februarie 2010 după ce Romgaz a sistat furnziarea gazului metan din cauza datoriilor de 12 milioane de euro. În opinia directorului societăţii reluarea gazului nu ar fi o problemă atât de mare cât investiţiile în retehnologizare.

„Reprezentanţii Romgaz ne-au anunţat că sunt de acord cu eşalonarea datoriei pe o perioadă de trei ani. A fost totuşi o greşeală care poate omorî un oraş întreg. UPSOM este sufletul social şi economic al oraşului“, a mai supus directorul societăţii.

„Este trist dar adevarat. Fără UPSOM nu va mai exista Salina şi fără cele două oraşul va înceta să existe. Totuşi sper că se va face ceva în sensul de atragere de investitori, deşi e perioadă de criza şi va fi greu. Voi merge în şomaj şi îmi voi căuta un alt loc de muncă, probabil în altă parte pentru că în Ocna Mureş e dezastru“, a declarat Adrian Achim, un muncitor aflat pe lista disponibilizaţilor. Odată cu disponibilizarea a muncitorilor de la combinat, rata şomajului va exploda în Ocna Mureş.

Potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba în prezent în oraş sunt, oficial, aproximativ 600 de şomeri. După concedierile de la combinat numărul acestora va ajunge la 1.400. Cifra reprezintă 15 la sută din populaţia activă a oraşului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite