Zonele verzi din Alba Iulia, sub standardele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii asociaţiilor de proprietari au primit de la primărie arbuşti şi plante pentru a amenaja puţinul spaţiu verde care a mai rămas printre blocuri. Un albaiulian se bucură de 10 metri pătraţi de spaţiu verde, în timp ce legislatia UE prevede existenţa unui spaţiu verde de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

În suprafaţă de peste 70 de hectare, spaţiul verde din Alba Iulia este cu mult sub normele europene alocate fiecărui locuitor. Mai exact, legislaţia UE prevede existenţa unui spaţiu verde de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Făcând un simplu calcul, rezultă că la cei aproximativ 70.000 de locuitori, fiecăruia îi revine 10 metri pătraţi de spaţiu verde. O parte a spaţiului a fost ocupat de parcări şi spaţiile comerciale extinse haotic.

„Noi nu avem spaţii verzi în jurul blocului, s-au construit tot felul de spaţii comerciale, un loto prono, un bar. Nu e firesc să nu avem nici o zonă verde“, a spus Monica Muntean, de la Asociaţia de proprietari Moldavia din Alba Iulia. Maria Scoarţă consideră că e nevoie de mai multe amplasamente. „Nu sunt suficiente spaţiile verzi din oraş. În special în centru ar trebui amenajate unele zone, deoarece există doar parcul din zona Casei de cultură a studenţilor şi parcul de joacă pentru copii de lângă Electrica“, a spus Maria Scoarţă, de 51 de ani.

Spaţii amenajate de proprietari

Zonele verzi existente în zona blocurilor au fost amenajate de către membrii asociaţiilor de proprietari. „Am primit luna trecută de la Primărie gard viu şi sămânţă pentru iarbă. Din păcate nu au mai avut pomi ornamentali. Cele vreo 200 de fire de gard viu au fost plantate la trei blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei deoarece nu au fost suficiente şi pentru celelalte spaţii pe care le avem“, a spus Victoria Drâmbărean, administratoarea Asociaţiei de proprietari Transilvania.

Aceasta a precizat că oamenii gospodari şi-au amenajat spaţiul verde în preajma blocului 20, 54 şi 56. „Unii nu apreciază aceste eforturi. De obicei florile sunt udate de către cei ce locuiesc la parterul blocului. În schimb, la blocul 15 B iarba e până la genunchi. Dacă nu vin cei de la primărie sau de la Salprest să o tundă, nimeni nu se implică“, a mai spus Victoria Drâmbărean.

Primăria Alba Iulia a dat gratuit flori şi arbuşti locuitorilor. „25 de asociaţii de proprietari şi două persoane fizice au primit plante, material săditor şi gard viu şi sămânţă de iarbă pentru amenajarea spaţiului verde în valoare de 15.750 lei“, a spus Mihai Coşer purtătorul de cuvânt al instituţiei.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite