Zonă de agrement de 2,5 milioane de euro lângă Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alba Iulia va avea până la sfârşitul anului 2010 o zonă de agrement ce va fi dezvoltată pe structura actualului parc dendrologic situat în Valea Popii şi pe Dealul Mamnut, la aproximativ trei kiloemetri de oraş. Valoarea totatală a proiectului este de 2.500.000 euro, din care jumătate din sumă ar urma să fie finanţată de la bugetul local, iar restul din fonduri europene.

Parcul dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ din Valea Popii se întinde pe o suprafată de 16 hectare. „Am reuşit să preluăm acest parc de la Direcţia Sivică Alba. În momentul de faţă deţine în jur de 800 de specii forestiere, ornamentale dar şi plante unicat. Am reuşit să-l trecem în proprietatea municipiului şi l-am integrat în pădurea Mamut, care are o suprafaţă de 660 de hectare“, a spus viceprimarul Ioan Bogăţan. Acesta a precizat că se doreşte crearea unui spaţiu de agrement pentru albaiulieni, dar şi a unui centru de studiu. „Sperăm ca într-un viitor nu prea îndepărtat, parcul să fie pus şi la dispoziţia Universităţii «1 Decembrie 1918» în scopul creării unei catedre de Silvicultură sau Biologie“, a spus viceprimarul.

Alei pietonale şi piste pentru biciclişti

În zona de agrement va fi creat un drum pietonal în lungime de aproximativ doi kiloemetri, prevăzut cu şase puncte de belvedere de unde se vor putea vedea şi fotografia peisajele naturale. Pentru biciclişti şi roleri vor fi amenajate două piste în lungime de peste cinci kilometri. „Se vor monta şi 20 de bănci de odihnă, dintre care 10 sunt cu copertină. La intrare va fi creat un punct de informare şi documentare, precum şi o parcare de 600 metri pătraţi“, a mai spus Ioan Bogăţan. Proiectul prevede şi amenajarea unui mic parc de distracţii pe o suprafaţă de aproape un hectar de teren. Se are în vedere şi împrejmuirea parcului dendrologic pentru a proteja speciile rare de plante de porcii mistreţi.

Albaiulienii sunt încântaţi

Vara, mulţi dintre albaiulieni îşi petrec sfârşitul de săptămâna la un grătar pe Dealul Mamut. Aceştia se declară încântaţi de amenajarea unui spaţiu de agrement în zonă. „E foarte bună ideea. Aş vom petrece mai mult timp în aer liber. Mişcarea nu strică niciodată. Sper ca zona şă fie amenajată iar oamenii să fie civilizaţi, să nu lase peturile şi mizeriile în urma lor, aşa cum se întâmpla acum“, a spus Miruna Popa, economist, în vârstă de 28 de ani. Atletul Emil Sufleţel îşi doreşte amenajarea unor piste de biciclete.

„Eu merg mult cu bicicleta. Sper să se amenajeze aceste piste de biciclete. Aerul curat şi mişcarea face bine tuturor, indiferent de vârstă“, a spus albaiulianul în vârstă de 75 de ani.

 „Este visul meu de când am înfiinţat acest parc în anul 2001. Atunci am promis că în 2010 va putea fi deschis publicului. Va fi o atracţie importantă pentru locuitorii oraşului“, a spus Nicolae Pătrânjan, iniţiatorul şi custodele Parcului Dendrologic.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite