Ziua Naţională a României cu huiduieli la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestări de Ziua Naţională la Alba Iulia
Manifestări de Ziua Naţională la Alba Iulia

Peste 10.000 de oameni participă joi, la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României. Organizatorii au pregătit un program complet ce cuprinde momente solemne, dar şi distractive, ce se desfăşoară pe tot parcursul zilei.

UPDATE 17.30 Autorităţile din Alba au apreciat că la Alba Iulia au ajuns de Ziua Naţională în jur de 10.000 de oameni. Momentele care s-au bucurat de cea mai mare atenţie au fost cele de la depunerile de coroane de la statuia lui Mihai Viteazul, momentele solemne din Sala Unirii, slujba specială de Te Deum de la Catedrala Încoronării, parada militară şi spectacolele de muzică populară. Este de aşteptat ca şi concertele susţinute de trupele Zdob şi Zdup şi Holograf să adune în faţa scenei un public numeros.

UPDATE ora 14.30: Huiduielile la aderesa premierului Emil Boc au continuat şi la parada militară. Au defilat structuri ale minsterelor Apărării şi Internelor, dar şi tehnică militară şi de intervenţi în caz de accidente şi dezastre. La finalul paradei, un grup de opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană au dorit să îi ceară socoteală premierului însă au fost opriţi cu forţa de jandarmi. Opozanţii proiectului minier au afişat lozinci de genul: "Uniţi pentru a salva Roşia Montană!", "După mină potopul", "Trădarea de ţară în aur se măsoară!", "Nu vrem Unire cu RMGC".

Parada militară la Alba Iulia

Click pe poze pentru galerie foto de la parada militară

UPDATE ora 12.50: Declaraţii la Alba Iulia:

Emil Boc: "Poate mai mult ca niciodată avem nevoie de unitate şi de solidaritate, iar această solidaritatea în primul rând se regăseşte la Alba Iulia. Am venit la Alba Iulia pentru că este o zi istorică şi o zi care reuneşte aspiraţiile de secole ale românilor. Faptul că în decursul istoriei am reuşit să rămânem neatârnaţi, am reuşit să ne conservăm limba română, am reuşit să rămânem în decursul secolelor ceea ce suntem - asta e un miracol şi un prilej de bucurie şi mândrie pentru fiecare dintre noi".

Victor Ponta: „Eu vin la Alba Iulia de 1 decembrie pentru că simt nevoia să fim mai uniţi. Cred că suntem mai dezbinaţi decât eram în 1918 şi îmi doresc ca să regăsim un sentiment pe care l-am pierdut de mult. De asemenea sunt optimist că la anul vom fi într-adevăr mai uniţi şi vom fi pe un drum mai bun”.

UPDATE ora 12.12 Emil Boc asistă la Te Deum, slujba specială care se ţine în fiecare an, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Este însoţit de ministrul de Interne, Traian Igaş, al Agriculturii, Valeriu Tabără şi al Economiei Ion Ariton

UPDATE ora 12.09 Premierul Emil Boc a fost huiduit din nou la ieşirea din Sala Unirii. De această dată de cei care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Militanţii au strigat „Salvaţi Roşia Montană!“.

Mii de români au petrecut  Ziua Naţională la Alba Iulia

Click pe poze pentru galerie foto

UPDATE ora 11.35 Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a condamnat dur, chiar în Sala Unirii, hiuduieliile la adresa premierului Emil Boc. „Mă doare sufletul şi mi-e jenă de oamenii care au venit să de bucure de 1 Decembrie la Alba Iulia.  Aici, noi nu avem treabă cu nimeni. N-aş fi vrut să zic asta niciodată în Sala Unirii. Mitingurile trebuie lăsate afară. Aici nu avem treabă nici cu Roşia Montană nici cu altceva“, a spus tăios primarul din Alba Iulia. Şi primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă a făcut referire la incident. „Românii sunt dezbinaţi şi nu este normal să se întâmple aşa ceva“, a spus primarul din Chişinău. Coincidenţă sau nu, social-democraţii Victor Ponta şi Adrian Năstase au părăsit Sala Unirii, imediat după discursul primarului din Alba Iulia.

UPDATE ora 11.29 La Alba Iulia s-a consumat de Ziua Naţională  un nou moment istoric. Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, şi Mircea Hava, primarul din  Alba Iulia, au semnat acordul de înfrăţire între cele două oraşe. Evenimentul face parte din acţiunile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a avut loc în Sala Unirii. Chişinăul şi Alba Iulia au relaţii de prietenie încă din 1990. „Primele evenimente care au stat la bază acestui parteneriat a fost apariţia străzii Alba Iulia în Capitală, apoi a bibliotecii cu acelaşi nume. De atunci, Alba Iulia ne-a susţinut în realizarea multor acţiuni", a precizat pentru „Adevărul" Dorin Chirtoacă.

UPDATE 10.25: Sunt prezenţi la Alba Iulia şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele PSD Victor Ponta, social-democratul Adrian Năstase şi Petru Filip, şeful Senatului.

Străinii cu inimă de român din Iaşi sărbătoresc Ziua Naţională

Cum sărbătoreau românii 1 Decembrie. Imagini inedite cu Ziua Naţională în ultimii 20 de ani GALERII FOTO

UPDATE 10.20: Premierul Emil Boc a ajuns la Alba Iulia şi a participat la depunerile de coroane de la statuia lui Mihai Viteazul, situată în apropierea Sălii Unirii. Primul ministru a fost huiduit de o parte a mulţimii chiar în momentul în care Garda de Onoare i-a dat onorul. Imediat, un bărbat aflat în apropierea microfonului cu care organizatorii anunţau cine urmează să depună coroane, le-a dat o replică tăioasă:„Tăceţi, să vă fie ruşine!“

UPDATE ora 09.30: Manifestările de la Alba Iulia au început cu momentuld epunerii de coroane de floi la statuia lui IIC Brătianu. Aproximativ 3.000 de persoane au cântat imnul naţional al României şi au fluturat steaguri tricolore. Au perticipat oameni simpli, dar şi politicieni veniţi din toată ţara.

Ziua Naţională la Alba Iulia

Click pe poze pentru galerie foto

Momentele solemne, reprezentate de depunerile de coroane, primirea soliilor la Sala Unirii, Te Deum-ul şi parada militară, se vor desfăşora în prima parte a zilei. De la ora 14.00 se va da drumul la distracţie. Concomitent cu începerea spectacolului de muzică popular “Suflet Românesc“, pe Platoul Romanilor din Parcul Unirii se vor împărţi cele 6.000 de porţii de mâncare şi tot atâtea pahare cu vin.

Autorităţile au pregătit 1,2 tone de friptură şi cârnaţi şi 600 de litri de vin. Costul total al mesei se ridică la 44.000 de lei. După-amiază vor avea loc focurile de artificii şi concertele trupelor Zdob şi Zdub, respectiv Holograf.

Site-ul adevarul.ro vă va ţine la curent pe tot parcursul zilei cu principalele evenimente de la Alba Iulia.

PROGRAM JOI, 1 DECEMBRIE, ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

09.00    Depuneri de jerbe şi coroane la statuia lui I.I.C. Brătianu
09.30    Depuneri de jerbe şi coroane la statuia lui Iuliu Maniu
10.00    Depuneri de jerbe şi coroane la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria
10.15    Depuneri de jerbe şi coroane la statuia lui Mihai Viteazul şi la busturile Făuritorilor Unirii
11.00    Primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii - Sala Unirii
12.00    Te Deum – Catedrala Reîntregirii
12.00   Ceremonialul schimbării Gărzii Cetăţii – Poarta a III-a
12.30   Povestea Orașului Marii Uniri spusă de personaje istorice. Dansuri medievale realizate de elevi ai Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” – Piaţa Tricolorului
12.30   Vernisajul expoziţiei de caricaturi Ştefan Popa Popa’s. Sesiune de desenat caricaturi pentru public – Spaţiile R.Y.M.A.
13.00   Simpozionul „Unire şi credinţă”, organizat de Centrul Creştin Alba Iulia – Alba Mall (sala de conferinţe)
13.30   Defilare organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor – Bulevardul 1 Decembrie 1918 (Pasaj)
14.00    „Suflet românesc” – Spectacol de muzică populară dedicat Zilei Naţionale a României: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Nicoleta Voica, Daniela Condurache, Floarea Calotă, Ionuţ Fulea, Ioan Bocşa, Leontina Fărcaş, Roxana Reche, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon, Grupul instrumental „Codru de România”, Grupul instrumental „Crai Nou”, Ansamblul „Augustin Bena”. Prezintă Iuliana Tudor (TVR) – scenă zona Casei de Cultură a Sindicatelor
15.00   Proiecţie de filme documentare: Totul despre Alba Iulia şi Cetate – Spaţiile R.Y.M.A.
18.00   Hora Unirii – zona Casei de Cultură a Sindicatelor
18.15    Foc de artificii
18.30   Concert Zdob şi Zdub – scenă zona Casei de Cultură a Sindicatelor
20.00   Concert Holograf – scenă zona Casei de Cultură a Sindicatelor
22.00   Proiecţii video pe zidurile Cetăţii: „Mood Projection cu Les Atelier Nomads” din Bucureşti – Spaţiile R.Y.M.A.
22.15   Lansarea lămpilor zburătoare deasupra Cetăţii – Spaţiile R.Y.M.A.
22.30   After Party: Concert JURJAK, Jigga – Spaţiile R.Y.M.A.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite