Zidurile Cetăţii Alba Iulia restaurate după 272 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de reabilitate a zidurilor de pe traseul nordic vor începe în această primăvară.
Lucrările de reabilitate a zidurilor de pe traseul nordic vor începe în această primăvară.

Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata între anii 1714-1738, după planul întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Anul acesta se vor realiza primele lucrări de renovare a zidurilor exterioare. Patru din cele şapte bastioane ale cetăţii vor fi restaurate. Valoarea totală a investiţiei este de peste 5.600.000 euro.

În ultima şedinţă de consiliu local, consilierii au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru reabilitarea Traseului Nordic al Cetăţii din Alba Iulia. Proiectul de restaurare a laturii de Nord a Fortificaţiei de tip Vauban presupune conservarea şi restaurarea zidurilor cetăţii, a Bastioanelor Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta, precum şi a altor structuri arhitecturale. Pentru realizarea lucrărilor se vor folosi materiale identice cu cele originale şi nu se va modifica absolut nimic la aspectul elementelor de decor.

Lucrări de restaurare după 272 ani

Cetatea Alba Carolina a rezistat timpului, doar natura şi-a lăsat amprenta asupra ei. „Starea actuală de conservare a zidurilor cetăţii este precară, întâlnindu-se degradări structurale de tipul surpărilor sau fisurilor la zidăriile de cărămidă şi pierderi de material cauzate de umiditate, infiltraţii şi vegetaţie“, a spus Silvia Moldovan, şeful departamentului Investiţii din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Aceasta a precizat că infiltarea apei de ploaie în zidăria de cărămidă din zona superioară a elementelor de fortificaţie va fi înlăturată prin realizarea unor hidroizolaţii de pânză bitumată. „Se va reconstrui zidăria de cărămidă şi se va reface brâul de piatră şi zona de coronament. Fisurile din zidărie vor fi umplute. Pierderile de material la socluri, zidărie şi brâuri se vor reconstrui prin decuparea zonelor de piatră degradate şi refacerea acestora“, a mai spus Silvia Moldovan.

Lungimea zidurilor reabilitate va fi de 6.275 metri. Tâmplăria, respectiv grilajele metalice, feroneria, obloanele şi închiderile de lemn se vor reconstitui după modelul original. Lucrări sunt primele care se realizează de la construirea cetăţii de către cei peste 20.000 de iobagi.

Proiect de peste 5.600.000 euro

„La momentul de faţă ne aflăm în prima fază a programului, în care s-a întocmit documentaţia tehnico-economică. Licitaţia va avea loc în luna martie şi vom participa ca şi parteneri împreună cu Ministerul Culturii. Lucrările vor începe în primăvara acestui an“, a spus şeful departamentului Investiţii din cadrul Primăriei Alba Iulia. Valoarea totală a investiţiei este de 5.690.200 euro, iar termenul de execuţie este de 75 de luni. 

Albaiulienii privesc cu ochi buni restaurarea cetăţii. „Este nevoie să ne punem în valoare trecutul. Un asemenea monument trebuie valorificat şi din punct de vedere turistic. E bine că s-au găsit bani pentru a reda românilor o crâmpeie din trecut“, a spus Aurora Mitrache, de 36 de ani, contabilă.

Scurt istoric: Cetatea este alcătuită din şapte bastioane: Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta. Zidurile cetatii sunt construite din caramidă şi piatră de carieră, ele măsurând la baza 3 metri, iar la vârf 1,20 metri, fiind sprijinite de contraforturi pentru a neutraliza înpingerile pamântului. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completat apoi de generalul Weiss.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite