Zidurile Cetăţii Alba Iulia, restaurate pe banii Ministerului Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în prezent zidurile Cetăţii au fost restaurate parţial
Până în prezent zidurile Cetăţii au fost restaurate parţial

Zidurile Cetăţii din Alba Iulia vor fi restaurate printr-un proiect care începe în primăvara anului viitor şi va dura mai mulţi ani. În prima fază vor intra în atenţia restauratorilor zidurile din zona de nord a Cetăţii, pe o lungime de aproximativ trei kilometri. Investiţia în această zonă este cifrată la 24 de milioane de lei.

Proiectul a primit aprobarea Ministerului Cuturii în urmă cu două săptămâni şi este inclus în planul naţional de restaurare a monumentelor istorice. „Lucrarea va începe de la Bastionul Sfânta Elisabeta şi se va extinde până în zona hotelului Cetate. Proiectul de restaurare presupune înlocuirea cărămizilor distruse, tratamente de extragere a umidităţii şi refacerea componentelor artistice din piatră“, a spus arhitectul Dan Sabău.

O atenţie deosebită va fi acordată decoraţiunilor care mai pot fi observate pe o parte dintre ziduri. Capetele de pod, care mai sunt vizibile în zona străzii Caroline, decorate cu diverse figurine zoomorfe vor fi înlocuite sau restaurate.

Este primul proiect de acest gen, care presupune restaurarea integrală a zidurilor ansamblului arhitectonic din Alba Iulia. „Este o investiţie foarte mare şi va fi de mai lungă durată. Va dura cinci sau şase ani de zile“, a completat arhitectul. Pe lângă Dan Sabău şi-a mai adus constribuţia la realizarea proiectului şi arhitectul Lăncrănjan Franchini.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite