Alba Iulia: Zeci de mii de apeluri false la 112 înroşesc liniile telefonice
0
Aproximativ 20.000 de apeluri false sunt înregistrate la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lunar în judeţul Alba. „Clienţii fideli” ai acestui joc pun în pericol operativitatea preluării cazurilor reale de urgenţă şi intervenţia rapidă a echipajelor Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau ale Jandarmeriei.
Statisticile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că albaiulienii nu au înţeles încă faptul că apelarea în glumă a numărului 112 poate pune în pericol viaţa sau proprietatea unor oameni care au într-adevăr nevoie de ajutor. Statisticile arată că cele mai multe apeluri false au fost înregistrate în judeţul Alba la începutul anului, când s-au format peste 30.000 de astfel de apeluri. Până la mijlocul anului numărul acestora a scăzut cu circa 10.000. Faţă de aceaşi perioadă a anului trecut numărul apelurilor false a scăzut cu aproximativ 7000 de apeluri.
112 triază apelurile
Cu toate că statisticile STS arată că apelurile false sunt constante în judeţul Alba, cele care ajung la serviciile solicitate sunt mult mai mici. Medicii de la ambulanţă sunt cel mai des solicitaţi prin numărul de urgenţă 112. „Apelurile sunt triate de echipajele de la 112 care cu tehnica din dotare pot localiza persoana care aplează şi numărul”, a declarat managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Marius Şuluţiu. Potrivit acestuia apleurile false care ajung la Serviciul de Ambulanţă sunt în medie circa 4 pe lună, în condiţiile în care înainte să existe numărul unic de urgenţă acestea erau aproximativ 20. Din fericire echipajele serviciului fac faţă solicitărilor, iar cazuri în care o persoană să aibă de suferit din cauza acestor alarme false nu au fost. „Până acum pagubele în astfel de situaţii au fost doar de ordin material. Consumăm benzină şi timp pentru a ne deplasa în locaţiile în care suntem solicitaţi”, a mai adăugat Marius Şuluţiu.
La celălat capăt al firului
De distracţia unor persoane inconştiente nu au scăpat nici pompierii care în primele opt luni au plecat cu echipajele din dotare spre 21 misiuni care nu aveau finalitate. Potrivit colonelului STS Adrian Fulea majoritatea apelurilor sunt false sau de informare. „Cetăţenii apelează la 112 şi atunci când nu sunt într-o situaţie de urgenţă. Sunt şi cazuri în care apelanţii tac pur şi simplu sau adresează injurii operatoarelor”, a declarat colonelul Adrian Fulea.
Sancţiuni pentru "glumeţi"
Apelarea falsă constituie contravenţie şi este sancţionată cu amendă între 100 şi 500 lei, plus contravaloarea deplasării mijloacelor de intervenţie rapidă. Mai drastică este pedeapsa în cazul glumelor care anunţă amplasarea unor bombe, acestea intrând sub incidenţa legilor şi măsurilor antiterorism.