Alba Iulia:Portret: Dana Zecheru gestionează opt kilometri de arhivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:Portret: Dana Zecheru gestionează opt kilometri de arhivă
Alba Iulia:Portret: Dana Zecheru gestionează opt kilometri de arhivă

Se consideră o persoană care încearcă pe cât posibil să nu uite de unde a plecat. Pentru că, spune Dana Zecheru, nu funcţia te reprezintă, ci modalitatea în care te comporţi cu cei din jur.

Dana Zecheru a fost de mică atrasă de istorie şi, cum arhivistica e strâns legată de istorie, a ales acest domeniu de activitate. „Mama a fost profesoară de geografie-istorie şi aveam la dispoziţie o mulţime de cărţi şi de compendii. Distracţia mea favorită era pe atunci să citesc şi ce scrie pe lângă poze şi, când a venit vorba de facultate, am avut de ales între istorie şi arhivistică. Varianta pe arhivistică a mers cel mai bine, pentru că am fost printre ultimele generaţii care am avut repartiţie”, spune Dana Zecheru.

”Arhivistica e profesia mea de suflet”

Activează în acest domeniu de zece ani şi nu regretă deloc, dimpotrivă. „Indiferent ce va aduce vremea şi vremurile, o să rămân la această meserie, pentru că e profesia mea de suflet. Istoria se face pe document, iar eu am ajuns acolo unde se păstrează documentele şi se prelucrează, în ideea că le ordonăm, le păstrăm şi inventariem, pentru ca cei care vin după noi şi care fac, de fapt, istoria, să poată să folosească documentele foarte uşor”, afirmă specialista în domeniu. În opinia Danei Zecheru, în arhivistică e puţin mai complicat, deoarece consideră că nu poţi fi în acelaşi timp şi arhivist, şi istoric.

„Spun asta, în ciuda tuturor opiniilor, pentru că nu este foarte corect să depistezi un document şi să nu-l dai la sala de studiu, ca să te apuci tu să scrii din el. Practic, e ca un fel de concurenţă neloială. Noi, arhiviştii, suntem mai mult un fel de gestionari ai istoriei, iar cei care o folosesc sunt cercetătorii, muzeografii, istoricii. Şi arhiviştii publică, dar corect şi cinstit ar fi să o facă din documentele care sunt la sală”, îşi argumentează afirmaţiile Dana Zecheru.

În calitate de director al Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru gestionează aproximativ opt kilometri de arhivă, de pe raza judeţului Alba, în special, dar şi din alte zone ale ţării. În această arhivă se află documente începând de la 1455 (cel mai vechi) şi până în 2005 (cel mai nou).

„Avem o plajă de timp absolut remarcabilă. Dispunem de o mulţime de fonduri foarte importante. Probabil cel mai important şi cel mai studiat în ultimii ani este fondul creat de Mitropolia Greco-Catolică de la Blaj, pentru că o lungă perioadă de timp nu a fost prelucrat şi nici cercetat, iar acum e o adevărată mină de aur, întrucât sunt documente pe care nu le-a văzut nimeni decât cel care le-a prelucrat, respectiv arhivistul nostru. De asemenea mai avem scrisori semnate de Avram Iancu, Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu, extrasele de naştere ale lui Agârbiceanu şi Avram Iancu, alte documente foarte importante”, precizează Dana Zecheru.

De ce se măsoară arhiva în metru liniar ?

D.Z.:Pentru că astfel este mai uşoară evidenţa documentelor, e un sistem de valorificare şi cuantificare un pic mai simplu. Nu e singurul, dar e cel mai răspândit, pentru că e unul unitar în toată arhivistica internaţională. E foarte complicat să ţii evidenţa la număr de dosare şi de registre, în condiţiile în care în Transilvania a funcţionat acel sistem al numerelor de înregistrare. Dosarele nu erau aşezate după probleme, cum se face astăzi, ci după numărul de înregistrare din registrul de intrare-ieşire al corespondenţei. Indiferent de înălţime, rafturile noastre au dimensiunea de un metru liniar. Gândiţi-vă că într-un metru liniar putem avea, de exemplu, 20 de registre sau 70 de dosare ori câteva sute de foi individuale care, fiecare dintre ele, reprezintă o unitate arhivistică.

Ce-i place:
„Puţinul timp liber de care dispun îl petrec cu soţul şi cu Maria, fetiţa noastră de doi ani şi două luni, deoarece cu asemenea clipe nu mă mai întîlnesc a doua oară. La oameni apreciez umorul, dar şi sinceritatea, în sensul de recunoaştere a propriilor acţiuni.”

Ce nu-i place:

„Nu suport limbajul de mahala, nu-mi place sub nici o formă să se vorbească urât. Mă deranjează, de asemenea, comportamentul iresponsabil cu mediul înconjurător. Mai am o problemă – manelele, dar cred că asta o are fiecare.”

Profil:

Data naşterii: 7 noiembrie 1976, Hârşova, judeţul Constanţa
Educaţie: Facultatea de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti (secţia civilă)
Starea civilă: căsătorită, o fetiţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite