Zece localuri din Alba Iulia au primit până în prezent autorizaţie de funcţionare a teraselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele pietonale din municipiul Alba Iulia încep să prindă viaţă. Patronii localurilor de pe principalele artere ale oraşului pregătesc terasele pentru sezonul estival. Zece localuri din Alba Iulia, din tot atâte care au depus cereri, au primit până în prezent autorizaţie de funcţionare a teraselor.

Comparativ cu anul trecut preţul pe metru pătrat ocupat de acestea este acelaşi, adică 50 bani. Regulile de funcţionare au rămas în continuare aceleaşi.

Terase delimitate cu plante ornamentale

„Terasele trebuie să se asorteze în desing şi culoare cu amplasamentele din zonă. Pentru amenajarea terenului trebuie folosită mochetă verde. Totul se face la nivelul solului. Orice element al amenajării terasei şi în special postamentele de tip podium, vor fi ridicate de pe domeniul public“, a declarat arhitectul Hedviga Călin, din cadrul Primăriei Alba Iulia. De asemenea, delimitarea teraselor se va face doar cu plante ornamentale. Proprietarii acestora vor trebui să utilizeze doar mese şi scaune din lemn, aluminiu sau fier forjat, fiind interzise cele de tip pliant ori de plastic, după cum se arată în hotărârea de Consiliu Local.

image

„Toate terasele care au solicitat până în prezent autorizaţie au şi primit-o. Înainte de a li se acorda această autorizaţie, patronii au fost verificaţi prin mai multe controale desfăşurate de către inspectorii noştri”, a precizat Mihai Pripon, consilier juridic în cadrul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat al Primăriei Alba Iulia. Startul pentru obţinerea autorizaţiei de amplasare a teraselor s-a dat la 1 aprilie şi va dura până la sfârşitul lunii octombrie. „În tot acest timp fiecare patron va achita Primăriei zilnic 50 bani pe metrul pătrat ocupat. „Anul trecut am avut circa 40 de localuri cu terase şi având în vedere că suntem abia la începutul sezonului estival ne aştaptăm ca numărul de solicitări din partea acestora să crească“, a explicat Mihai Pripon.

Amenzi de până la 5.000 lei

Cu toate că albaiulienii sunt primii beneficiari ai acestor terase, nu toţi sunt la fel de încântaţi de redeschiderea acestora. „Gândul că voi suporta din nou gălăgia şi muzica până târziu în noapte mă face să nu mă bucur deloc de vară“, a spus Ioana Muntean, o albaiuliancă care locuieşte pe bulevardul Transilvaniei, unde în fiecare vară funcţionează nu mai puţin de zece terase. Pentru a evita astfel de neplăceri cauzate de muzica provenită de la terase, autorităţile au decis că acestea nu pot funcţiona mai mult de ora 23.00. Orice abateri de la normele votate de consilieri vor aduce patronilor amenzi de la 1.000 la 5.000 lei.

image

Patronii localurilor par mulţumiţi de oferta şi normele impuse de primărie. „Toate regulile mi se par foarte bune. Suntem un oraş european şi e firesc să avem terase frumoase şi de calitate. Preţul de asemenea este unul bun comparativ cu alte oraşe. Lunar pentru circa 50 mp eu plătesc chirie aproximativ 700 lei, ceea ce este rezonabil“, a spus Tiberiu Moldovan, patronul unui local de pe bulevardul Transilvaniei.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite