Alba Iulia: Dragoş Zaharia luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Dragoş Zaharia luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi
Alba Iulia: Dragoş Zaharia luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Preşedintele Asociaţiei Speromax Alba, Dragoş Zaharia se implică în tot ce înseamnă viaţă socială şi comunitate.

Scleroză multiplă a fost diagnosticul pe care doctorii i l-au pus lui Dragoş în vara anului 2006. „Eram la iarbă verde cu prietenii când brusc nu am mai putut călca pe piciorul drept şi am căzut. Semne că aveam probleme de sănătate au tot fost, însă acela a fost momentul în care am decis să merg la medic. Acesta a constat că reflexele de la piciorul drept nu erau la fel ca la cel stâng. Am mers la Iaşi la o prietenă, medic, care, în urma unui RMN, a confirmat temerile mele şi bănuielile doctorilor. Aveam scleroză multiplă“, a povestit Dragoş. 

Descurajat iniţial şi speriat de vestea care avea să îi marcheze viaţa, a început să se informeze asupra detaliilor privitoare bolii şi tratamentelor. În scurt timp Dragoş a decis să lupte nu doar pentru el ci şi pentru semenii săi aflaţi în aceeşi situaţie. Aşa se face că în 2007 răspunde afirmativ apelului unui grup de bolnavi de scleroză multiplă care doreau să înfiinţeze o asociaţie. Este cel care pune bazele asociaţiei alături de Florin Ciortea aflat în aceeaşi situaţie. „SM este o boală degenerativă, iar faptul că puteam să mă deplasez şi aveam experienţă în domeniul non-guvernamental a contat foarte mult. Puteam să reprezint foarte bine organizaţia“, a spus Dragoş.

Asociaţia Speromax, în sprijinul bolnavilor de SM

Asociaţia Speromax Alba a fost înfiinţată pentru a sprijini bolnavii de SM. „Pentru noi e foarte importantă comunitatea, grupul de suport care există şi care putem să îl formăm. În prezent asociaţia are 52 de bolnavi plus 25 membrii aparţinători“, a precizat Dragoş. La ora actuală în judeţul Alba există mult mai mulţi bolnavi de scleroză multiplă.

„La cei sub 40 de ani nu se observă boala şi atunci aceştia refuză să spună că sunt bolnavi. Motivul, stigma societăţii pentru că „sclerozat“ în opinia oamenilor înseamnă probleme psihice. Total greşit! Scleroza multiplă este o boală care atacă sistemul nervos central“, a explicat Dragoş. El spune că acesta este motivul pentru care mulţi riscă să aibă probleme. „Dacă se ştie că eşti bolnav începi să ai probleme la servici pentru că din nefericire societatea nu percepe prea bine persoanele cu dizabilităţi. Sutem discriminaţi mai ales dacă ne gândim numai la partea de accesibilitate. Nici măcar la biserică nu există rampe!“, a adăugat Dragoş. Acesta spune că asociaţia pe care o reprezintă luptă în acest sens pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

La ora aceasta în judeţul Alba există oameni extrem de importanţi care suferă de SM, dar care refuză să facă acest fapt public. „E o chestiune de intimitate. De aceea asociaţia are 3 membri sub 30 de ani. Majoritatea sunt peste 50 de ani pentru că boala este atât de evoluată că nu mai poate fi ascunsă“, a mai spus Dragoş.

Concret cum ajută Speromax Alba bolnavii?
D.Z.:
Asociaţia sprijină aceşti bolnavi şi este afiliată la Federaţia Naţională de SM. La fiecare trei luni membrii noştri primesc revista Columna cu tot ce apare nou despre medicamente şi tratamente. Speromax sprijină toate persoanele cu dizabilităţi. De sărbători oferim pachete cu alimente de bază persoanelor bolnave. Facem informare şi consiliere pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut, când şi cum trebuie să se prezinte în faţa comisiei. Comunitatea pe care am format-o e a doua famile pentru aceşti bolnavi.

Cât costă tratamentul unui bolnav de SM?
D.Z.:
Este extrem de costisitor. Nu este la îndemâna tuturor. În România există aproximativ 10.000 de bolnavi de SM şi de tratament beneficiază 1996 de persoane. Costurile sunt între 15.000 şi 22.000 euro pe an. Depinde de cât de avansată este boala. Tratamentul pentru SM este cel mai scump tratament suportat de stat.

Ce-i place: „Îmi place să mă implic în tot ce înseamnă problemele societăţii indiferent de ce natură sunt. Am un spirit de activist social şi drept urmare mă implic în multe acţiuni pro sociale. De aceea sunt membru în Clubul Rotary şi în tot ce înseamnă proiecte comunitare sunt prezent şi mă implic“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place demagogia, prostia şi minciuna şi oamenii prefăcuţi. Din păcate societate e plină de astfel de oameni. Nu îmi plac oamenii care nu sunt sinceri şi nu abordează lucrurile pe faţă“.

Profil:
Data şi locul naşterii: 10 mai 1980, oraşul Roman, judeţul Neamţ
Studii:
Facultatea de Istorie şi Filologie la Universitatea „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia; Master în Managementul proiectelor europene
Stare civilă: căsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite