Alba Iulia: Viorel Popa, specialist în terapia durerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul stabilit de aproape 20 de ani în Italia, a revenit la Alba Iulia pentru a ajuta bolnavii în procesul de recuperare.

Profil:
Născut la: 10 iulie, 1941, Presaca Sibiului, judeţul Sibiu
Studii: Facultatea de Medicină Cluj-Napoca
Familie: căsătorit, doi băieţi

După terminarea studiilor universitare la Cluj-Napoca, Viorel Popa s-a stabilit la Alba Iulia. A   profesat mai bine de 20 de ani ca medic de medicină generală în cadrul fostei Policlinici judeţene. „M-am axat mai mult pe recuperarea fizică şi nu pe expertiză medicală. Ceea ce fac vine din pasiunea de a-i ajuta pe ceilalţi. Nu am avut pe nimeni în familie cu înclinaţii spre medicină“, a spus specialistul.

În anul 1991 a luat drumul Italiei pentru a asigura copiilor săi un viitor mai bun. „Împreună cu familia vizitasem înainte Italia. Ne-a plăcut foarte mult. Am decis împreună cu soţia că e mai bine pentru viitorul copiilor să studieze în străinătate. Cu ajutorul unor cunoştinţe din Ocna Mureş, ne-am acomodat mai uşor dincolo. Am fost optimişti“, a mai spus Viorel Popa.

Experienţă dobândită în centrele de sănătate

În primii ani petrecuţi la Verona, acestuia nu i-au fost recunoscute studiile din România. „Am început de jos, într-un centru de sănătate am învăţat ce înseamnă adevărata recuperare medicală, toată gama de masaje, fizioterapie şi chinetoterapie. Abia în anul 1994 mi-au fost recunoscute studiile universitare. Am lucrat în sistemul privat, ca medic de recuperare motorie deoarece la stat nu se putea lucra dacă nu erai cetăţean italian“, a precizat Viorel Popa.

Acesta a profesat într-un centru modern de recuperare din Verona.De-a lungul timpului a luat parte la diverse stagii de pregătire. „Am tratat persoane ce au suferit un traumatism, artoze, afecţiuni ale coloanei vertebrale. În timp, mi-am deschis un cabinet privat“, îşi reaminteşte albaiulianul.
   
Preocupat de terapia durerii

Bazându-se pe experienţa dobândită în centrele din Italia, specialistul a deschis un cabinet de terapia durerii în Alba Iulia. În acest domeniu este foarte important să fie respectate trei principii, cel al înţelegerii, prevenirii şi cel al alinării durerii.

„M-am reîntors în Alba Iulia pentru că acesta este oraşul meu de suflet. Ştiu că este o lipsă foarte mare de medici. Nu am pierdut niciodată legătura cu cei de aici, întotdeauna m-am interesat de situaţia existentă“, a precizatViorel Popa.

Medicul tratează durerile de coloană, durerile de cap provocate de stres precum şi stările postr traumatice şi post operatorii ale membrelor. „Cred că pot să contribui cu ceva la îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor prin tehnici noi şi aparatură modernă.  Mi-ar plăcea foarte mult să mă implic în probleme de educaţie sanitară. Dincolo se făceau întruniri la care participau membrii comunităţii interesaţi de prevenirea diferitelor boli, printr-un stil de viaţă sănătos“, a mai spus Viorel Popa.

Care sunt un factorii esenţiali pentru menţinerea sănătăţii?
V.P.
: „Este foarte important regimul alimentar, controlarea greutăţii şi mişcarea. Exerciţiile fizice au un rol deosebit, ele trebuie să devină rutină. Este recomandat ca exerciţiile să nu se facă cu stomacul încărcat, ci la două ore după masă. Atitudinea pozitivă ajută foarte mult starea de spirit. La acestea aş adăuga practicarea jiocurilor inteligente, precum şahul, consumul a doi litri de apă zilnic şi evitarea consumului de alcool şi a fumatului. Aceştia sunt factorii cheie ai longevităţii“   

Cum vedeţi relaţia doctor –pacient?
V.P.
: „Trebuie să se bazeze întotdeauna pe respectul reciproc. Este foarte important să i se explice pacientului pe înţelesul lui afecţiunile de care suferă, şi cu acordul acestuia să se stabilească ce paşii ce trebuie urmaţi pentru vindecare“.

Ce-i place: „Apreciez corectitudinea, sinceritatea, respectul reciproc şi comportamentul civilizat al omului în societate. Cred că modestia este una din calităţile de bază pe care trebuie să o aibă o persoană. Consider că exerciţiul ar trebui adoptat ca stil de viaţă. În afară de exerciţiul fizic, pentru penţinerea tonusului, un rol deosebit îl are exerciţiul mental, care prelungeşte durat ade viaţă“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place faptul că foarte mulţi oameni consideră că medicamentele şi operaţiile rezolvă totul. Este complet eronat. Boala se poate preveni atunci când apar primele simptome. De asemenea, consider că uneori comportamentul oamenilor pe stradă lasă de dorit“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite