Viitorii artişti plastici şi arhitecţi, la primul impact cu profesia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un numă de 45 de elevi ai claselor de arte plastice şi arhitectură şi-au prezentat ieri lucrările de atestat. Elevii au realizat picturi abstracte, lucrări de grafică, proiecte de spaţii comerciale şi machete. S-au inspirat din arta contemporană sau stilul art-nouveau.

Elevii de la specializarea arhitectură şi arte plastice din cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia şi-au susţinut astăzi lucrarea de atestat. Cei 45 de elevi au avut de pregătit atât o lucrare practică, cât şi una teoretică.

„Elevii celor două clase şi-au susţinut atestatul, materializat prin realizarea un proiect care justifică pregătirea copiilor pe parcursul celor patru ani de studiu, precum şi abordarea unei anumite teme. Spre exemplu, la secţia de arhitectură am susţinut foarte mult ideea de a crea spaţii practice, precum un spaţuiu comercial, o grădiniţă, de a recicla şi de a folosi cât mai puţine materiale de construcţie. O altă caracteristică este ca spaţiile să fie utile, indiferent de buget“, a spus Adina Filip, profesor de arhitectură în cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice.

Proiecte realizabile

„Am pregătit un proiect pentru o galerie de artă, inspirat din stilul art-nouveau. Am lucrat mai bine de o lună de zile. Este o galeie gândită pentru elevii liceului de artă, unde îşi pot expune lucrările şi diferiţi artişti. Clădirea este prevăzută şi cu un magazin cu suveniruri, un magazin de artă cu articole de specialitate, creioane, pensule sau acuarele, şi câteva spaţii expoziţionale“, a spus Simona Zinca, elevă în clasa a XII-a.

image

Eleva vrea să urmeze cursurile facultăţii de arhitectură din Cluj-Napoca. „Ar fi ifeal ca acest proiect să-şi găsească aplicabilitatea practică. Orice elev îşi doreşte aşa ceva“, a spus eleva care şi-a prezentat lucrarea în faţa unei comisii de specialitate.

Corina Păcurar a conceput o casă în stil minimalist. „Am lucrat la proiectul unei case în stil minimalist. Acesta se referă la simplitate, forme şi linii geometrice şi cât mai simple. Totul trebuie să fie util şi nu neaparat frumos“, a spus eleva. Aceasta a creat şi o machetă a casei.

image

Elevii clasei de artă plastică s-au inspirat în realizarea lucrărilor fie din realitatea imediat înconjurăătoare, fie au apelat la formele abstracte. „Consider că fiecare elev a avut ceva de învăţat de la celălalt, chiar dacă unii şi-au văzut pe parcursul liceului fragmente din lucrări“, a spus a spus Diana Ţuculescu, profesor de arte plastice.

Clase comasate

În anul şcolar 2010-2011 clasele vor fi comasate.  „Din motive pe care nu am reuşit să le aflăm, nu se va mai face o clasă de arhitectură şi una de arte plastice, ci va funcţiona o clasă mixtă cu 30 de locuri. Cursurile de cultură generală se vor ţine împreună, iar atelierele se vor desfăşura diferenţiat“, a spus Adina Filip, profesor de arhitectură.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite