Concurs de alpinism, tiroliană şi ecologie în Cheile Vălişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din toată ţară participă la un concurs naţional de orientare turistică şi alpinism. Evenimentul are loc la Aiud şi pe trasee spectaculoase din Munţii Apuseni, cum ar fi Valea Mănăstirii şi Valea Aiudului.

Peste 50 de elevi din toate zonele geografice ale ţării participă timp de trei zile la concursul național de turism aplicativ „Cheile Vălişoarei“. Organizată de Clubul Copiilor din Aiud, competiția este una extrem de complexă, având în program probe de alpinism cu cățărare, coborâre rapel și tiroliană, probă de turism etapizat, o probă de prim ajutor și o alta de ecologie.

16 echipaje în concurs

Ieri s-au desfăşurat în Cheile Vălişoarei două dintre cele mai atractive teste de îndemânare alpină. Cele 16 echipaje înscrise în concurs, au escaladat un sector abrupt de munte pe o secțiune de 10 metri și au trecut cu brio proba de tiroliană coborând pe o coardă de aproximativ 130 de metri.

image

Ambele probe au fost supravegheate în permanență de doi oameni de munte, membrii ai Salvamont Alba, iar coborârea pe coardă a competitorilor nu a fost una liberă, ci dirijată de unul din salvamontiști. „Am venit pentru a doua oară la acest concurs şi sperăm să câştigăm. Zona este foarte frumoasă. Îmi place muntele şi adrenalina“, a spus Adrian Barbu, elev în clasa a IX-a.

image

Elevii reprezintă Palatele Copiilor din București, Botoșani, Brăila, Brașov, Craiova, Oradea, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Cluburile Copiilor din Câmpulung Muscel, Întorsătura Buzăului, Motru, Năvodari, Pașcani, Sighișoara, Strehaia și Târgu Lăpuș. „Vreau să continui acest sport şi după ce termin şcoala. Poate ajung să ma fac salvator montan, cine ştie. Oricum îmi place foarte mult natura şi sporturile extreme“, a afirmat Aurel Barb în vârstă de 16 ani.

Echipament sportiv pentru câştigători

Astăzi în Valea Mănăstirii se desfăşoară ultimele trei probe ale concursului, cele de regularitate, prim ajutor și ecologie, urmând ca în final toate cele 16 echipaje să fie recompensate, mâine, cu diplome și cupe. Câştigătorii primesc premii constând în echipament sportiv.

image

„Din fericire, încă mai există cluburi și palate ale copiilor, care se ocupă de formarea viitorilor salvatori montani. Sper ca dintre copiii care astăzi participă la astfel de antrenamente, să se aleagă viitorii oameni de munte. Cea mai mare mulțumire a noastră ar fi să știm că serviciile de salvare montană nu se vor sfârși odată cu ieșirea noastră la pensie“, ne-a declarat Mircea Todea, zis Ursu, unul dintre salvamontiștii care au pus la punct traseele și au vegheat la siguranța tinerilor concurenți.

image

„Trofeul «Cheile Vălișoarei» reprezintă una dintre cele mai mari realizări profesionale. Concursul ocupă poziția a cincea în clasamentul național al competițiilor extrașcolare cuprinse în calendarul Ministerului Educației“, a completat Vasile Gavrilă, directorul Clubului Copiilor din Aiud.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite