Viitoarele proiecte ale Strategiei Dunării discutate la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul „Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile“ ce se desfăşoară la Alba Iulia în perioada 16-18 mai reuneşte reprezentanţi ai administraţiilor locale, societăţi şi universităţi. Participă peste 150 de invitaţi atât din ţară cât şi din ţări precum Republica Moldova, Ungaria, Germania, Serbia, Austria şi Franţa.Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, este aşteptat să se alăture astăzi discuţiilor.

Forumul „Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile“ este organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg.

La eveniment participă în jur de 150 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiunile centru şi nord-vest ale României, autorităţi locale şi regionale, reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv mediul universitar, dar şi invitaţi din Republica Moldova, Ungaria, Germania, Serbia, Austria şi Franţa.

image

Scopul forumului este crearea unei platforme de discuţii pentru dezvoltarea de proiecte şi parteneriate strategice la nivel european, în cadrul Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

„Odată cu adoptarea în luna iunie a acestui an a Concluziilor Consiliului European, procesul de implementare al strategiei dunărene va demara oficial. Mai exact va începe partea cea mai dificilă, implementarea proiectelor concrete. De aceea trebuie să discutăm cu autorităţile locale, cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai universităţilor şi să lansăm proiecte de viitor şi să demonstrăm cetăţenilor că astfel va creşte calitatea vieţii“, a spus Viorel Ardeleanu, coordonator naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Discuţii tematice

După deschiderea oficială de ieri a evenimentului, astăzi, invitaţii la forum participă la grupuri de lucru axate pe turism, cultură, sănătate, cercetare, inovare, industrie, energie regenerabilă, finanţare şi modalităţi de implementare pentru a veni cu propuneri concrete pentru demararea viitoarelor proiecte.

image

„Strategia regiunii Dunării este un succes remarcabil al diplomaţiei româneşti care alături de cea a Austriei şi a ţărilor riverane a reuşit să ajungă pe agenda Comisiei Europene.  De succesul acestei strategii depinde în continuare modul în care se va acţiona şi vor fi orientate resursele financiare pentru anii următori“, a spus Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru afacerile europene. 

image

Seara se va încheia cu ceremonialul de Gardă al Cetăţii Alba Iulia şi salve de tun, după care participanţii vor lua parte la un spectacol cu specific local şi bucate tradiţionale. Evenimentul se va închei amâine, 18 mai.

Alba Iulia, exemplu de dezvoltare durabilă

Investiţiile realizate în Alba Iulia în ultimii ani au fost date exemplu pentru participanţii la forum. „Dezvoltarea integrată a oraşului în strânsă corelare cu cea a zonei în aplicarea unor exemple clare de succes în privinţa parteneriatului public-privat au făcut din Alba Iulia un reper şi un exemplu de bune practici la nivel naţional. Avem convingerea că în afară de a găzdui acest eveniment, oraşul nostru poate fi şi un exemplu motivant pentru dezvoltarea regiunii danubiene“, a spus viceprimarul Paul Voicu.

image

Acesta a precizat că s-a fructificat fiecare posibilitate pentru a arăta că o anumită zonă se poate dezvolta la capacitate maximă doar prin conlucrarea factorilor din administraţie şi domeniul privat. Alba Iulia a devenit cunoscută la nivel internaţional datorită oaspeţilor care s-au aflat în Cetatea Alba Carolina în ultimii ani. 


Ce este Strategia Dunării

Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă un model de cooperare regională la nivel european care implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona. Strategia este o platformă pentru încurajarea parteneriatelor, atât între autorităţile locale şi regionale, cât şi între autorităţi, mediu privat şi sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte europene pentru dezvoltarea regiunii Dunării.

România a contribuit semnificativ la adoptarea acesteia, fiind şi co-iniţiatoarea acestui proiect regional, alături de Austria. Cu ocazia reuniunii coordonatorilor naţionali ai Strategiei, la începutul lunii februarie 2011, a fost aprobată, de către cele 14 state din bazinul Dunării (România, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria), propunerea Comisiei Europene din data de 12 ianuarie 2011, privind repartiţia domeniilor prioritare.

României i-a revenit coordonarea activităţilor aferente următoarelor domenii prioritare: transport (partea de navigabilitate - împreună cu Austria), promovarea culturii şi turismului (împreună cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria).

image

La 30 martie 2011 a fost lansat la Bucureşti Forumul Naţional privind implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării - structură de coordonare la nivel naţional a acţiunilor şi proiectelor, desfăşurate de România, ca parte activă a Strategiei. Prin înfiinţarea acestui Forum, autorităţile române vin în întâmpinarea necesităţii de a asigura o bună coordonare şi coerenţă la nivel naţional a tuturor acţiunilor şi proiectelor desfăşurate de România, ca parte a Strategiei dunărene.

Odată cu adoptarea în luna iunie a acestui an a Concluziilor Consiliului European, procesul de implementare al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării va demara oficial, prin iniţierea şi punerea în practică a acţiunilor şi proiectelor menţionate în Planul de acţiune al Strategiei, precum şi discutarea unor noi proiecte realiste şi realizabile.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite