Victoria Geutskens caută voluntari Greenpeace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria Geutskens face parte din echipa de voluntari Greenpeace. S-a născut în România la Orşova, şi-a petrecut vacanţele în Alba Iulia la sora sa, după care a trăit câţiva ani în Olanda unde a cunoscut îndeproape acţiunile Greenpeace.

Profil:
Data şi locul naşterii: 2 aprilie 1955, Orşova
Studii: Şcoala de arte şi meserii – Arad, ROC Schagen – Olanda
Stare civilă: căsătorită, 3 copii

Imediat după Revoluţie a plecat în Olanda unde s-a căsătorit. Prin intermediul soţului a aflat de organizaţia mondială Greenpeace care i-a stârnit interesul. „Vedem pe facturile care veneau acasă sigla şi îndemnurile organizaţiei. Am început să îi adresez întrebări soţului meu ca să aflu mai multe despre această organizaţie“, a spus Victoria Geutskens.

Fără a ştii ceva despre Greenpeace când a părăsit România, femeia mărturiseşte că primul impact cu străinătatea i-a trezit sentimente pe care nu le mai trăise. „Mediul în care trăiam atunci era atât de diferit de România. Într-o ţară de 7 ori mai mică decât ţara noastră se trăia responsabil, oamenii munceau cu adevărat. Mediul de acolo m-a convins să fac ceea ce fac astăzi“, a afirmat voluntara.

S-a alăturat echipei Greenpeace şi a început să participe la diferite acţiuni de protejare a mediului. Nu se teme să spună ce simte şi nu se teme de oamenii „puternici“. „Puterea în opinia multora înseamnă bani, însă legea este aceeaşi pentru toţi. Pas cu pas se va face dreptate. Celor care fac ilegalităţi ar trebui să le fie frică“, a spus voluntara. Victoria militează pentru o natură curată şi este optimistă că tot mai mulţi oameni vor înţelege într-o zi că de la natură pleacă totul. „Noi fără natură nu vom putea trăi. Tot ce ne înconjoară face parte dintr-un ecosistem pe care dacă îl distrugem, ne distrugem pe noi“, a spus femeia.

Nu este adepta industriilor care distrug natura şi creează mentalităţi limitate, dar recunoaşte meritelor celor care realizează ceva în folosul oamenilor. „Industriile nu fac altceva decât să dezvolte generaţia de consum care nu ştie să facă nimic. Generaţiile de astăzi nu mai cunosc niciun meşteşug, şi asta nu este bine“, a afirmat militanta Greenpeace.

Şi acasă luptă pentru natură


Întoarsă în România de 5 ani şi stabilită în Alba Iulia voluntara Greenpeace mărturiseşte că a găsit locul ideal pentru a-şi contrui o casă în mijlocul naturii, dar s-a lovit de nenumărate ori de inconştienţa şi lipsa de respect a oamenilor. „Tinerii nu au auzit de Greenpeace. Natura nu este preţuită. Am fost cooptată de Garda de Mediul Alba să mă alătur lor ca şi voluntară, însă am constatat că nu am pentru ce. Nu au acţiuni, iar oamenii în inconştienţa lor, otrăvesc voluntar mediul. Peturile şi cauciucurile sunt arse des în jurul oraşului, fără să se ţină cont că solul devine astfel toxic. Oamenii nu au cultură în acest sens, nu respectă mediul, iar când apar calamităţile naturale caută vinovaţi în altă parte. Savanţii au demonstrat că poluarea nu are limite. Dacă ai poluat, ai poulat nu că e puţin sau mult. Ceva din mediu e distrus“, a spus Victoria.   

Ce planuri aveţi pentru viitor ca să faceţi cunoscută organizaţia Greenpeace?
V.G.:
„Munca pe care o fac voluntarii este aceea de prevenire să nu fim nevoiţi să muncim a neputinţă în viitor. Practic un voluntar Greenpeace nu va face altceva decât să ne sesiseze ilegalităţile: defrisări, deversări de chimiclae, etc.Vreau să organizez o excursie în Olanda pentru oricine vrea să cunoască viaţa de acolo, să vadă cum se munceşte acolo. E bine pentru mentalitatea multora“.

Ce înseamnă Greenpeace?
V.G.: „Oamenii care cred în schimbare. Eforturile noastre nu sunt zadarnice. Organizaţia are voluntari paşnici care se bazează pe devotament şi pasiune. Oricine are iniţiativă ni se poate adresa pe www.greenpeace.ro sau ma pot contacta pe mine la telefon. Greenpeace este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, prezentă în peste 40 de ţări din Europa, America de Nord şi Sud, Asia şi Pacific.În România acţionează implicându-se în protecţia mediului derulâdn campanii în diferite domenii“.

Ce-i place: „Iubesc natura şi tot ce ţine de aceasta. Iubesc oamenii educaţi şi cu respect faţă de natură şi de semeni. Iubesc femeile care merg la piaţă cu legume şi fructe sută la sută naturale, chiar dacă nu sut atât de aspectoase sunt sănătoase“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care nu respectă viaţa. În acţiunile omului se vede clar cel care iubeşte viaţa şi implicit natura. Nu-mi place să văd locuri bolnave în natură, acolo unde omul şi-a lăsat mizeria“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite