Viaţa erotică în vechiul oraş roman Apulum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii Muzeului Unirii au descoperit zeci de obiecte cu tentă erotică în şantierele arheologice din Alba Iulia. Populaţia care locuia în secolele II şi III în zona actualului oraş participa periodic la petreceri care se încheiau cu veritabile orgii sexuale.

Descoperirile arheologice realizate de-a lungul anilor pe teritoriul municipiului Alba Iulia atestă faptul că acum 2000 de ani, în perioada ocupaţiei romane, populaţia se bucura de o viaţă erotică bogată şi interesantă. Locurile de distracţie erau foarte apreciate în cadrul comunităţii.

Templu închinat zeului Liber Pater

În colecţia Muzeului Naţional al Unirii se află numeroase obiecte care susţin această teorie. „Prin descoperirile făcute întâmplător sau în cadrul unor cercetări organizate am ajuns la concluzia că viaţa erotică în perioada ocupaţiei romane nu era foarte mult diferită faţă de prezent. Exista un templu închinat zeului Liber Pater, unde erau organizate periodic serbările dionisiace cu un pronunţat caracter erotic“, a spus istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii.

Acesta a iniţiat, împreună cu colegul Constantin Inel, şi un studiu pe această temă în care vor fi surprinse reprezentările cu caracter erotic din vechiul Apulum. Templul Liber Pater, zeul fertilităţii la romani, este localizat în zona actualului cartier Partoş, lângă pasarela care facilitează accesul auto peste linia de cale ferată. În această zonă era la vremea respectivă Colonia Aurelia Apulensis, localitate apărută prin colonizare în jurul castrului Legiunii a XIII-a Gemina.

Amulete şi zei în ipostaze erotice

Printre descoperirile cele mai interesante se află amulete din bronz cu forme erotice, statui reprezentându-i pe zei în diferite ipostaze cu tentă sexuală, plăcuţe şi artefacte pe care sunt reprezentate scene de sex. Unul dintre cele mai interesante obiecte este un falus în lungime de 1,14 metri descoperit în zona Coloniei Aurelia Apulensis.

Datorită lipsei de spaţiu din Muzeu, obiectul este expus în holul Centrului Cultural Italian din Alba Iulia. „Amuletele din bronz sunt cele mai multe obiecte cu caracter erotic ce au fost descoperite. Rolul acestora era şi unul religios, fiind folosite ca şi deochi de către cei care credeau în anumite superstiţii“, a afirmat Gabriel Rustoiu. Reprezentanţii instituţiei susţin că se intenţionează strângerea tuturor acestor obiecte într-o expoziţie distinctă în cadrul colecţiei de bază a muzeului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite