Vasile Ursu a înfiinţat Grupul Școlar de Industrie Uşoară din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de matematică, Vasile Ursu a adunat la catedră 53 de ani şi este cadrul didactic care a înfiinţat Grupul Școlar de Industrie Uşoară din Alba Iulia.

I-au plăcut ştiinţele reale încă din şcoala generală, iar în liceu era considerat chimistul Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia. „Mi-au plăcut chimia, fizica şi matematica. Prima tentativă a fost să urmez chimia, dar ulterior am întors-o spre matematică, pentru care am făcut o adevărată pasiune“, povesteşte profesorul.

45 de ani de directorat în învăţământ

De-a lungul timpului, Vasile Ursu a făcut  o adevărată carieră în management educaţional, a strâns 45 de ani de directorat în învăţământ. „Am fost 13 ani director de şcoală generală la Gârbova. Pe urmă, am condus 19 ani Grupul Școlar de Industrie Uşoară din Alba Iulia. Un an am fost inspector şcolar general şi, după ce m-am pensionat, am preluat Direcţia Compartimentului de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Școlii Române de Afaceri, iar din 2002 sunt director la Grupul Școlar de Cooperaţie Alba Iulia“, precizează Vasile Ursu.

Vasile Ursu a fost cel care a înfiinţat în anul 1977 Grupul Școlar de Industrie Uşoară Alba Iulia, instituţie de învăţământ clasată între primele cinci de profil din ţară, în perioada în care a fost director. „Consider că încă am multe resurse intelectuale, care trebuie valorificate. De aceea, continui să lucrez, cu convingerea că dau rezultate bune“, apreciază profesorul. Precizează că Grupul de Cooperaţie din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1957 şi a avut rezultate deosebite, atâta timp cât a funcţionat în  reţeaua sistemului cooperatist.

„Învăţământul din sistemul cooperatist a fost bine pus la punct, însă după Revoluţie a fost singurul care nu şi-a cedat patrimoniu Ministerului Educaţiei şi, în aceste condiţii, a fost scos din sistem. De aceea, aceste şcoli s-au privatizat şi a fost nevoie să înceapă totul de la zero. Eu prin aceste greutăţi am trecut“, spune directorul.

Conduce un liceu economic care îşi desfăşoară activitatea în sistem privat

A reuşit de anul trecut să autorizeze şcoala instituţional, la nivel liceal, astfel că din 2009 Grupul Școlar de Cooperaţie Alba Iulia a reintrat în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar. „Ponderea planului de oferte educaţional este învăţământul seral, pornind de la considerentul că este învăţământ cu taxă. Practic, trăim din taxe şcolare, dar printr-o gestionare corectă a bugetului, în folosul şcolii, am reuşit să şcolarizăm din patru în patru ani şi câte o clasă de învăţământ de zi, fără taxă“, afirmă Vasile Ursu. Potrivit directorului, diploma pe care o primesc absolvenţii insituţiei de învăţământ pe care o conduce, este de nivel liceal, pe profil servicii, specializarea tehnician în activităţi economice.

image

„La terminarea liceului, elevii noştri primesc un certificat de competenţă profesională, de nivel trei în domeniul contabil. Practic, este un liceu economic, doar că îşi desfăşoară activitatea în sistem privat“, precizează profesorul. În prezent, Grupul Școlar de Cooperaţie Alba Iulia şcolarizează un număr de 380 de elevi şi funcţionează la parametrii calitativ superiori. „Am fost evaluaţi de ARACIP şi rezultatele au fost la un nivel calitativ bun, chiar superior la anumiţi parametrii, faţă de învăţământul seral din reţeaua de stat“, subliniază directorul.

Cum aţi caracteriza starea de azi a învăţământului românesc ?

V.S.: „Se fac prea multe schimbări. La fiecare înlocuire de guvern, apare un nou ministru care vine cu alte idei decât ale precedentului. Nu demult, m-am întors dintr-o vizită în Germania, ţară în care există un sistem dual de formare profesională neschimbat de 500 de ani. La noi, se schimbă din patru în patru ani, de multe ori chiar mai repede, şi e normal să nu ai rezultatele scontate. Cred că în ultimii ani sistemul de învăţământ românesc a pierdut mult în ceea ce priveşte calitatea, dar continuă, totuşi, să-şi păstreze tradiţia şi valorile.“

Ce-i place: „De când mă ştiu, mă pasionează tehnologia producerii vinului. Am o mică vie şi produc anual câteva sute de litri de vin din soiul Fetească Regală. La oameni apreciez cinstea, corectitudinea, respectarea cuvântului dat“

Ce nu-i place: „Mă deranjează, în primul rând, minciuna. Îmi displac lipsa de punctualitate şi inconsecvenţa. Nu apreciez persoanele care etalează calităţi pe care nu le au, îşi însuşesc meritele altora şi se mândresc cu ele“

Data naşterii: 29 aprilie 1938, localitatea Ghirbom, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Matematică-Fizică din cadrul Universităţii Babes Bolyai Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorit, doi băieţi, ambii conferenţiari universitari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite