Vasile Dângă, economistul din trupa de teatru Skepsis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Dângă este economist la Casa de Asigurări de Sănătate Alba şi unul dintre fondatorii trupei de teatru de amatori Skepsis din Alba Iulia. S-a îndreptat spre domeniul economic din întâmplare. A studiat în gimnaziu flautul şi mai apoi pentru că nu era hotărât i s-a părut o idee bună să urmeze un liceu economic.

Născut:  17 august 1979 la Alba Iulia
Studii. Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune la Alba Iulia
Familie: necăsătorit

La facultate a studiat contabilitatea şi a început să-i placă această disciplină. „Contabilitatea este şi ea considerată o artă. Dacă cunoşti instrumentele te poţi descurca foarte uşor“, a spus tânărul economist. Vasile Dângă consideră că femeile sunt foarte potrivite pentru munca de contabil iar bărbaţii sunt mai potriviţi pentru controlul financiar.

„Femeile sunt foarte atente la detalii, foarte rar li se întâmplă să scape ceva. Bărbaţilor le trebuie ceva mai amplu. Sunt mai potriviţi pentru audit pentru că ei sesizează mai bine ansambul“, a spus tânărul.

De opt ani alături de Skepsis

Vasile Dângă este printre membrii fondatori ai trupei Skepsis şi spune că treatrul a devenit pentru el o prioritate. „Sunt o persoană foarte emotivă şi a fost foarte greu pentru mine să urc prima dată pe scenă. Am avut succes cu prima piesă pe care am jucat-o şi aşa m-a prins microbul şi am hotărât să mai facem un spectacol şi aşa au trecut opt ani de când există Skepsis“, a spus Vasile Dângă.

image

Actorul amator afirmă că urmează acum şi un curs de teatru cu doi actori profesionişti din Cluj-Napoca. „Până acum reacţionam pe scenă aşa cum mi se părea potrivit. Eu am noroc că am o figură foarte expresivă. De când merg la aceste cursuri totul mi se pare cu mult mai complicat“, a spus actorul amator.

Cel mai greu rol pe care l-a jucat până la acest moement este Eugenio din piesa Cafeneaua de Carlo Goldoni. „Am început cu roluri mai mici, fiecare dintre ele a fost o provocare. Rolul lui Eugenio din Cafeneaua este unul dintre cele mai grele. Este un personaj prezent mult timp pe scenă. Trebuie să treacă de la o stare la alta cu mare rapiditate. De la demoralizare la bucurie“, a explicat Vasile.

Muzica, o altă pasiune

Pe lângă teatru Vasile Dângă mai este pasionat de muzică şi pentru un timp şi-a reluat studiile de flaut. „În liceu i-am înnebunit pe toţi cu Pasărea Colibri, mai apoi am asculatat Elvis, muzica anilor 50-60, jazz iar acum ascult muzică clasică. Mai ales atunci când sunt la volan muzica mă însoţeşte. Am încercat să studiez din nou flautul dar din păcate nu am avut timp şi a trebuit să mai amân. Timpul este cel mai mare duşman al meu“, a spus albaiulianul.

Care crezi că este rolul teatrului ?
V.D.: „Când eram mic urmăream piesele de teatru care erau difuzate la televizor. Îmi plăceau şi îmi dădeau o stare de bine. Cred că multă lume vine la teatru pentru a uita măcar un moment de necazurile pe care le are. Noi jucăm în special piese umoristice care te încarcă cu energie pozitivă, te bine dispun.“

Teatrul te-a ajutat şi în viaţă?
V.D.: „Sunt o persoană foarte timidă. Pe scenă intru în pielea personajului şi nu mai simt atât de tare emoţiile. Şi în afara scenei îmi era greu să stau de vorbă cu anumite persoane. Acum consider că pot să abordez mai uşor o persoană.“

Ce-i place: „Îmi place poezia chiar dacă am început să o citesc abia pe la 23-24 de ani să citesc Lucian Blaga sau Alexandru Macedonski. De asemenea îmi place să conduc şi să ascult muzică“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac şoferii agresivi şi indisciplina în trafic. Cred că la şcoala de şoferi înainte de a se da examenul pentru permis la orele de legislaţie cu  unii şoferi ar trebui să  se facă şi educaţie tip «cei şapte ani de acas㻓.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite