Alba: Vasile Ursu, antrenorul cu studii doctorale în educaţie fizică şi sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar Vasile Ursu antrenează echipa de juniori de la FC Unirea şi deţine licenţă de antrenor UEFA.

Profil:
Născut la: 9 octombrie 1978, Alba Iulia
Studii: Academia Naţională de Educaţie Fizică Bucureşti
Familie: necăsătorit

La doar 32 de ani, Vasile Ursu se poate mândri cu rezultate spectaculoase. Cu un program zilnic dedicat sportului, albaiulianul împacă cu brio munca de profesor universitar cu cea de antrenor. Consideră că întreaga sa existenţă este guvernată de sport.

„M-am născut pentru sport. Toate lucrurile pe care le fac au legătură cu acest domeniu. Am un program încărcat, în prima parte a zilei sunt la universitate, iar de la amiază am programate antrenamentele de fotbal cu juniorii. Acestea sunt o prioritate pentru mine. Am performanţe cu aceşti copii şi am dus numele de FC Unirea Alba Iulia foarte sus“, a spus Vasile Ursu.

 Antrenor cu licenţă UEFA

Antrenor de peste peste nouă ani la FC Unirea, Vasile Ursu a format generaţii de sportivi valoroşi. În anul 2008, echipa de juniori antrenată de acesta s-a clasat pe locul I în turneul de la Barcelona. „Este o competiţie cu tradiţie, se organizează de 25 de ani şi participă echipe din toată lumea, Anglia, Franţa, Italia, Spania, Columbia, Argentina. Pe lângă locul I, echipa a primit şi titlul de cel mai bun jucător al turneului“, a spus albaiulianu.

El a precizat că anul trecut echipa de juniori sub 13 ani a ajuns în finală, dar a pierdut la loviturile de 11 metri. „Vreau să realizez o performanţă pe care nu a obţinut-o nici un antrenor care a participat la acest turneu. Nimeni nu a câştigat, de două ori consecutiv locul I. În octombrie vom participa din nou şi sperăm să ajungem în finală şi să câştigăm. La toate turneele la care particip cu aceşti copii, ţintesc spre un loc pe podium“, a mai Vasile Ursu.  

Anul acesta, Vasile Ursu a obţinut în cadrul Şcolii Federale de Antrenori din Bucureşti licenţa UEFA, putând antrena toate echipele din Divizia A ca şi antrenor secund. „Am trecut prin toate etapele de obţinere a licenţei cu mare drag. Acum m-am înscris la UEFA Pro, care îmi conferă posibilitatea de a antrena orice echipă din lume, la orice nivel. Este foarte costisitor, dar pasiunea pentru fotbal merită“, e de părere Vasile Ursu. 

Studii doctorale

Profesor în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia din 2003, Vasile Ursu este singurul din judeţ care a urmat studii doctorale în educaţie fizică şi sport. A obţinut doctoratul în anul 2007. În momentul de faţă lucrează la o carte în care prezintă atât metode şi exerciţii de antrenament, cât şi performanţe obţinute cu juniorii. „Cartea  se va numi «O nouă concepţie despre fotbal». Sper ca într-o zi să ajung să schimb ceva în fotbal şi în sport în general“, mărturiseşte Vasile Ursu.

Ce jucători aţi format?
V.U.
: „Am crescut jucători care sunt acum la prima echipă, Fabian Hincinscki, Eduars Şuler, Vlad Ignat, portarul lotului naţional al generaţiei ’95 care este curtat de foarte multe echipe. Nicu Cârnaţ a fost selectat la Academia Hagi şi a făcut furori la «Mundialito», turneu internaţional de fotbal destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, care a avut loc în Portugalia. În prezent este în vacanţă şi se antrenează cu mine. Despre actuala ageneraţie pe care o antrenez, cei născuţi în perioada 1997-1998, pot spune că sunt cei mai talentaţi juniori. Sunt jucători de perspectivă, printre cei mai talentaţi pe care i-am avut până acum. Filip Morar, Goguţă Bogdan, Alexandru Afrapt, George Olar, Adrian Nanu,  Adian Onac, Rareş Baba, Cătălin Suciu sau Daniel Etea, sunt doar câţiva dintre copiii care promit rezultate excepţionale“.

Cum decurg antrenamentele?
V.U.
: „Este foarte multă muncă. Antrenamentele se desfăşoară timp de patru zile pe săptămână, câte două ore şi jumătate. Copiii ştiu că trebuie să împace fotbalul cu şcoala. Cei care nu au note peste opt, nu sunt primiţi la antrenament“.

Ce-i place: „Apreciez valorile umane. Moto-ul meu este «Munca şi modestia te duc departe». Îmi place muzica anilor 70-80, este muzica adevărată. Îmi place să mă documentez continuu în domeniul meu, iar pe lângă fotbal practic tenis de câmp şi handbal. Urmăresc cu interes performanţele Oltchim-ului“.

Ce nu-i place: „În primul rând nu îmi place minciuna. Nu agreez persoane care pretind că sunt altcineva  decât sunt în realitate. Nu îmi place lipsa de modestie, aroganţa“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite