Vasile Rareş Horja, „Colombo“ de Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorul de poliţie Vasile Rareş Horja, de la Poliţia Alba Iulia, a fost desemnat "Poliţistul anului 2010" . Ofiţerul este apreciat de superiorii săi pentru fapul că a rezolvat anul trecut cele mai multe cazuri complexe.

După carieră cu rezultate notabile şi după ce a trimis zeci de infractori în spatele gratiilor,  ofiţerul de investigaţii criminale de la Poliţia Alba Iulia, Rareş Horja, a fost ales de şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba drept cel mai bun om al legii în 2010 din judeţ.

„ Atunci când primeşti un asemenea titlu te simţi împlinit, îşi dă sentimentul că ai făcut într-adevăr ceva pentru comunitate, iar ceilalţi. În ceea ce priveşte activitatea din 2010, cred că este una bună, mai ales dacă a fost recompensată cu un asemenea titlu “, a declarat Rareş  Horja, laureat al distincţiei „Poliţistul anului“.

Horja: Titlul e singular, dar reflectă şi munca colegilor

Aplaudat de toţi colegii, Rareş este de părere că titlul de „Poliţistul anului“ ar trebui să fie acordat nu doar unui singur om, ci unui întreg department, pentru că este o muncă de echipă.

„Titlul e singular, dar reflectă şi munca colegilor. Fără ajutor din partea colectivului, singur nu poţi face nimic. E o muncă imensă, titanică, ce nu poate fi dusă de un singur om. Rezultatele finale sunt rodul unui grup compact“, a spus ofiţerul.

Poliţistul şi-a trecut anul trecut pe răboj nu mai puţin de 100  de dosare de infracţiuni cu violenţă.

„Cred că anul trecut am dus la îndeplinire în jur de 120 de cauze. Este vorba despre infracţiuni în domeniul violenţei. De asemenea an lucrat şi în rezolvarea mai multor furturi petrecute pe raza municipiului Alba Iulia“, a mai adăugat poliţistul de 32 ani.

Poliţistul spune că un element cheie în munca de investigaţii sunt reclamaţiile venite din partea oamenilor de rând. „Ei sunt cei implicaţi direct şi este o plăcere când vezi că se poate colabora, când îţi dai seama că spiritul civic nu a murit“, consideră Horja.

Diplomă de execelnţă pentru un flagrant

Unul dintre cele mai complexe şi recente cazuri la care a lucrat Rareş  Horja a fost o tentativă de omor, petrecută la începutul lunii decembrie 2010. 

„În cazul  respectiv este vorba de două persoane care au intrat în casă peste victimă şi i-au aplicat mai multe lovituri de cuţit, după care au părăsit locul. Au luat cu ei mai multe bunuri şi bani. Împreună cu colegii am lucrat 10 zile la soluţionarea acestui dosar, iar agresorii sunt după gratii“, a spus ofiţerul.

În 2002, după ce a absolvit Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr“ de la Câmpina, deţinătorul titlului de cel mai bun ofiţer de poliţie din Alba a fost încadrat ca agent de poliţie la Postul din Fărău. 

După trei ani,  a fost transferat la poliţia Ocna Mureş,  ca şi agent de circulaţie, iar din 2006 a fost avansat ca ofiţer la Poliţia municipiului Alba Iulia.

Pe lângă distincţia de „Ofiţerul anului “,  poliţistul a mai primit, în 2006,  şi o diplomă de merit, în urma unui unui flagrant de  luare de mită.

Care ar fi calităţile unui ofiţer de Investigaţii?

R.H. „Un poliţist care lucrează la Investigaţii trebuie să fie disponibil 24 din 24 de ore. Trebuie să fie stăpân pe sine şi să prezinte anumite calităţi, printre care o bună cunoaştere a psihologiei umane. La investigaţii criminale avem de-a face zilnic cu fel şi fel de oameni, de la cel mai mic infractor până la unii cât se poate de periculoşi. În funcţie de gravitatea infracţiuni pe care a săvârşit-o trebuie să reacţionăm individual“

Au oamenii încredere în poliţişti?

R.H. „Dacă un om vine la noi şi nu putem să facem nimic pentru el, este normal să nu aibă încredere în poliţişti. De aceea este foarte importantă o comunicare permanentă, o implicare din partea noastră,  pentru o soluţionare eficientă a cauzei. În momentul în care te percepe ca pe un prieten este mult mai uşoară colaborarea.  Tocmai aceasta a fost şi motivaţia pentru care am  ales cariera de poliţist, e cea mai mare mulţumire să-mi ştiu semenii în siguranţă“

Ce-i place: „Apreciez sinceritatea, omul care are puterea de a spune adevărul, indiferent de situaţie. Îmi plac oamenii pe cate te poţi baza şi care ştiu ceea ce înseamnă munca în echipă“.

Ce nu-i place: „Nu agrez minciuna şi oamenii cu mai multe feţe, şi cei care nu-şi respectă promisiunile. De asemenea, nu-mi plac persoanele care încep un lucru şi nu-l duc la bunsfârşit“.

Profil
Născut: 1 ianuarie, 1979, Ocna Mureş
Studii: Facultatea de Drept, Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, 2006
Familie: căsătorit, o fiică.


 



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite