Vasile Opruţa, comandantul Gărzii Porţilor din Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Opruţa a făcut parte din prima generaţie care a absolvit Colegiul militar liceal „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia. Fost comandant de pluton, a promovat profesia militară în rândul tinerilor. La pensie, s-a „înrolat“ în Garda Cetăţii.

Fost comandant de pluton la Regimentul 52 Geniu din Alba Iulia, Vasile Opruţa şi-a dedicat întreaga viaţă domeniului militar. Fie că a fost în ipostaza de a-i pregăti pe tineri pentru apărarea patriei, fie că a promovat profesia militară în rândul acestora, nu s-a abătut nicio clipă de la marea sa pasiune. Şi după pensionare, a rămas fidel armatei, aşa că ofiţerul în rezervă este comandant al Gărzii Traseului Porţilor Cetăţii Alba Iulia.

De la 14 ani în domeniu

Deşi în copilărie se visa medic, viaţa i-a pregătit un alt destin. În loc de halatul alb a purtat ani de zile uniforma militară. „La vremea respectivă se înfiinţa la Alba Iulia liceul militar. Pentru toată lumea era o curiozitate. Se spunea că admiterea este grea iar concurenţa foarte mare. Spusele s-au adeverit, am fost şase candidaţi pe un loc, dar cred că acesta a fost motivul care m-a ambiţionat să urmez cursurile liceulu militar”, a povestit Vasile Opruţa. Alături de tineri din toată ţara, a făcut parte din prima generaţie care a absolvit Colegiul militar liceal „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia.

image

Click pe poze pentru galerie foto

A urmat şcoala militară, specializarea geniu şi a terminat cu a treia cea mai mare medie. „Am avut posibilitatea să aleg unde doresc să lucrez. Am optat pentru Regimentul 52 Geniu pentru a fi din nou acasă”, a precizat comandantul de pluton. Din 1986 s-a ocupat de pregătirea tineretului pentru apărarea ţării, iar trei ani mai târziu a fost numit instructor la Gărzile Naţionale, iar mai apoi la Centrul militar judeţean. Este cel care s-a ocupat în mod direct de promovarea profesiei militare în Alba „În 1999 s-a început activitatea de profesionalizare a armatei, iar în fiecare judeţ s-au înfiinţat Birouri de informare-recrutate. În această perioadă am reuşit să schimb viaţa a sute de tineri. E una dintre cele mai importante realizări”, a spus Vasile Opruţa.

Comandant al Infanteriei

Vasile Opruţa nu a putut sta deoparte de sistemul militar nici după pensionare. S-a implicat în organizarea Gărzii Cetăţii, iar experienţa acumulată l-a recomandat drept „comandant-profesionist” al Infanteriei, sau pentru turişti, al Gărzii Traseului Porţilor Cetăţii Alba Iulia. Aceasta este alcătuită din 25 de soldaţi. „Ne deosebim de Garda Artileriei sau cea a Cavaleriei prin uniforma specifică. Avem veste vişinii, pantalon negru şi jambiere albe, uniformă specifică armatei medievale austriece”, a mai spus ofiţerul în rezervă.

Este responsabil de ceremonialul schimbării gărzii de la Poarta III pe care îl pregăteşte în fiecare zi cu rigurozitate maximă. „Toată lumea e entuziasmată de ceea ce există la noi. Sunt mulţi turişti care au văzut pentru prima dată la Alba Iulia o gardă defilând. Este apreciată rigurozitatea cu care se face schimbarea gărzi, suntem prezenţi în fiecare zi la ora 12.00. De asemenea, oamenii rămân impresionaţi de imensitatea Cetăţii, atât cât se poate ea vizita acum“, a povestit Vasile Opruţa.

Care este manifestarea a cărei faimă a ajuns la Bucureşti?
V.O.: „În 2007 am defilat pentru prima dată cu elevii liceului militar în Cetatea Alba Iulia. Împreună cu autorităţile locale şi judeţene am organizat o defilare pentru a sărbători dispariţia stagiului militar obligatoriu. Modelul în care s-au organizat manifestările la Alba Iulia a fost preluat de cei de la Bucureşti, iar elevii Liceului Militar au fost invitaţi la ceremonialul din capitală”, a povestit Opruţa.

A mai rămas şcoala militară una de prestigiu?

V.O.: „În ceea ce priveşte sistemul militar, s-a păstrat aceeaşi exigenţă în pregătirea tinerilor. Spre exemplu, la Liceul Militar din Alba Iulia concurenţa a fost şi a rămas acerbă, în fiecare an se prezintă la înscrieri elevii foarte bine pregătiţi. E foarte important ca cei care aspiră la o carieră militară să aibă trăsături puternice de caracter, deprinderi fizice dezvoltate şi perseverenţă“.

Ce-i place: „Îmi place să cresc păsări de curte. Îmi place peştele, îndiferent cum este gătit, însă nu-mi place pescuitul. Ador litoralul românesc, în special staţiunea Venus. În urmă cu aproximariv 40 de ani, când am fost prima dată la mare, părinţii m-au dus în această staţiune. Mi-a plăcut foarte mult şi de atunci am rămas fidel acestei locaţii turistice. Am fost şi în Bulgaria, dar nu mi-a plăcut, am stat doar o zi. Şi în sezonul actual tot la Venus am fost“.

Ce nu-i place: „Armata m-a purtat în foarte multe domenii de activitate şi m-a învăţat să mă acomodez şi să mă adaptez rapid la situaţie. Nu sunt o persoană pretenţioasă, aşa că sunt foarte puţine lucruri care să nu-mi placă cu adevărat. Minciuna se numără printre acestea“.

Profil
Născut la: 10 martie, 1960, Alba Iulia
Studii: Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu
Familie: căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite