Vas din neolitic descoperit lângă Blandiana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O groapă rituală de formă ovală care conţinea un vas ceramic şi fragmente din scheletul unui animal au fost găsite de un localnic din satul Acmariu. Arheologi presupun că vasul de mari dimensiuni era folosit pentru depuneri rituale. Zooarheologii trebuie să determine cărui animal aparţin fragmentele de os dezgropate.

Pe harta judeţului Alba a mai fost localizat un punct de descoperiri din perioada neolitică după ce un localnic din satul Acmariu, din comuna Blandiana a dezgropat în timp ce săpa o groapă pentru realizarea unei fose septice un vas ceramic de mari dimensiuni. Alături de recipientul care are aproximativ 7000 de ani vechime s-au găsit şi oasele unui animal.

Vas descoperit într-o groapă ovală

În zona comunei Blandiana au mai fost descoperite în trecut  artefacte din epoca bronzului. Fragmentele de vas care au fost scoase la lumină, săptămâna trecută,  provin însă din neolitic. „Vasul spart a fost descoperit într-o groapă rituală ovală cu dimensiuni de 1,50 /1,20 de metri. Fragmentele provin din epoca neolitică şi vor fi restaurate iar mai apoi obiectul va fi prelucrat pentru publicare“, a spus Cristinel Fântâneanu, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Mărimea obiectului arată că recipientul a fost folosit pentru depozitarea cerealelor.

„Este un vas de mari dimensiuni. Astfel de recipiente au fost descoperite şi în alte şantire arheologice. De obicei în astfel de vase ceramice, simple sau cu diferite motive se păstrau cerealele. Oamenii din neolitic se îndeletniceau cu domesticirea animalelor şi făceau o agricultură primitivă, cultivau conştient plantele“, a mai explicat arheologul.

 Depunere rituală în cinstea unor zeităţi agrare

Modul în care au fost găsite fragmentele de vas indică arheologilor faptul că acesta ar fi putut fi folosit pentru o depunere rituală. „În neolitic erau comunităţi paşnice, care trăiau în aşezări mari, bine structurate. Oameii acelor vremuri venerau în special zeităţile pământului. Vasul şi fragmentele de oase de animal pot fi o depunere rituală în cinstea unor zeităţi ale fecundităţii şi fertilităţii“, a mai spus Cristinel Fântâneanu.

Arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia nu au identificat de la ce specie animală provin fragmentele de os. „După mărimea mandibulei descoperite se poate spune că animalul era unul de talie medie“, a explicat arheologul. Această descoperire ar putea fi una singulară, pentru moment în acea zonă a judeţului Alba deoarece săpăturile ar trebui realizate doar cu acordul proprietarului terenului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite