Vânătorii din Alba au derogare să împuşte urşi, lupi şi râşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii au undă verde la vânat mare
Vânătorii au undă verde la vânat mare

583 de mistreţi pot fi împuşcaţi în sezonul de vânătoare care a debutat pe 3 octombrie. Debutul sezonului rece dă startul vânătorilor cu goană. Ieri, pe fondurile de vânătoare ale Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba (AJVPS) Alba, amatorii acestor activităţi au avut „undă verde“ la vânat mare.

Mistreţi, căpriori, cerb comun sau lopătar, dar şi iepuri, fazani, potârniche şi cocoşi de munte pot fi vânaţi în această perioadă pe fondurile de vânătoare ale Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba (AJVPS).

Sezonul de vânătoare la mistreţi este deschis de la 1 august, dar vânătorile organizate pot începe abia după lăsarea frigului, adică în luna octombrie.

583 de porci sălbatici pot fi împuşcaţi de vânătorii acreditaţi sau cei care plătesc taxele aferente. „Din octombrie organizăm vânătoare cu goană, pentru că purceii sunt mari şi nu îi mai pot prinde câinii, pot fugi, deci se poate vâna. Avem de recoltat în tot sezonul 583 de mistreţi în judeţul Alba, pe toate fondurile de vânătoare“, a explicat Nicolae Oneţiu, directorul AJVPS Alba.

Acesta a precizat totodată că în această perioadă, vânătorii au primit derogare să poată împuşca câteva din exemplare ocrotite de lege: un urs, 10 lupi şi opt pisici sălbatice. „Derogarea se face atunci când este necesar. Aceste vânători la exemplarele ocrotite de lege sunt necesare pentru menţinerea numărului de animale la un anumit nivel, la un echilibru“, a completat directorul AJVPS Alba. Sezonul de vânătoare se va încheia la 15 mai.

Cotizaţie de 1.000 lei

Cotizaţia anuală pe care vânătorii şi membri AJVPS Alba o plătesc către asociaţie este de 1.000 de lei. În costul acesteia intră o parte din drepturile fiecărui vânător. Cei care cotizează pot obţine autorizaţii pentru a putea vâna diferite specii de animale (iepure, fazan, potârniche), fără a mai achita alte taxe în plus.

Vânătorii străini plătesc tarifele pe zile între 50 şi 100 de euro, la care se adaugă taxele pentru fiecare animal vânat. O parte din banii care se strâng la bugetul asociaţiei sunt folosiţi pentru pregătirea fondurilor de vânătoare. În 2010, suma care va intra în conturile AJVPS Alba se ridică la 1,5 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite