Alba Iulia: Portret - Valentina Vesa, copilul minune al înotului albaiulian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Vesa este elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Vasile Goldiş” din Alba Iulia şi la vârsta ei a reuşit o performanţă cu greu egalabilă. Este campioană naţională la înot, având rezultate excepţionale inclusiv la concursurile internaţionale.

La 13 ani, mulţi dintre tineri sunt preocupaţi de muzică, modă şi printre priorităţi, dar nu în mod special, se află şi şcoala. Pe când unii se bucură din plin de distracţiile vârstei, alţi copii muncesc pentru a-şi îndeplini visul.  Valentina a ajuns să facă înot de performanţă din pură întâmplare. La vârsta de şase ani şi jumătate părinţii au considerat că ar fi bine să urmeze nişte ore pentru a învăţa să înoate.

„Nu aş renunţa niciodată la înot”

„Am început prin a merge la bazinul olimpic, nu ştiam deloc să înot şi am contactat-o pe antrenoarea Daniela Bob, care m-a ajutat să învăţ acest sport. La început a fost dificil, dar după o perioadă mai lungă de timp m-am învăţat. Timpul a trecut repede, mai greu la început, dar pe parcurs am învăţat, m-am adaptat, şi totul a început să devină extrem de uşor”, a declarat Valentina.
Iar de aici povestea este una cu totul aparte. După vreo trei săptămâni de cursuri, părinţii Valentinei au fost chemaţi de antrenoarea Daniela Bob, nu pentru a le da vreo veste proastă, ci pentru a le comunica că fiica lor este pregătită pentru a face înot de performanţă.
„Mama s-a bucurat, l-a întrebat şi pe tata, ce să facem, să mă lase, să nu mă lase, eu eram foarte încântată, şi au acceptat”, îşi aminteşte tânăra cu multă plăcere de începuturile carierei sale de înotătoare.

Cel mai bun sportiv din Alba Iulia

Cât priveşte competiţiile, tânăra a participat la o multitudine de concursuri: „Cel mai important premiu pe care l-am primit este trofeul de anul trecut din decembrie, pentru cel mai bun sportiv din Alba Iulia. Cel mai important concurs la care am participat a fost cel din Germania, unde intră în competiţie anual, cei mai buni înotători din vreo 16 ţări. Am mers trei ani la rând, în 2006, 2007 şi anul trecut, în ultimii doi ani am luat cupa de locul trei, iar în 2006, cupa de locul doi”.
Valentina nu mai ştie exact numărul concursurilor la care a participat şi nici numărul premiilor obţinute: „Am trei trofee, un premiu special, două sau trei cupe primite la concursuri mai mici. Am vreo 40 de medalii şi diplome... o grămadă. Am un dosar mare unde ţin toate diplomele”.
Este un as la probele de spate şi de liber şi crede că toate concursurile sunt speciale în felul lor. În fiecare zi se antrenează două ore, iar sâmbăta are câte două antrenamente.

Cum se împacă şcoala cu sportul de performanţă?
V. V.: Dimineaţa plec la şcoală, având la mine şi echipamentul de înot, stau până la ora unu, două, iar apoi plec direct la Bazinul olimpic la antrenamente. În momentul în care sunt campionatele, trebuie să lipsesc de la şcoală dar îmi iau lecţiile şi temele de la colegi. Cu unii mă împac bine, cu alţii nu. Se mândresc cu mine, deoarece numai eu şi încă un băiat din şcoală suntem înotători.

Ce planuri de vacanţă ai?
V. V.: Mă duc în tabără la mare, după aceea am ultimul campionat la Brăila sau Bucureşti, nu ştiu exact unde se va organiza, dar ştiu că este în data de 9, luna viitoare.

Ce-i place: „În afară de faptul că îmi place foarte mult înotul, îmi place şi să dansez, îmi place să mă duc la Răhău la călărie. Este foarte frumos să te plimbi călare pe un cal. Îmi plac foarte mult aceste animale. Îmi mai place
să vorbesc cu prietenii pe messenger, dar şi să mă întâlnesc cu ei ori de câte ori am ocazia. Sunt o fire care se poate adapta din mers la orice”.

Ce nu-i place: „Nu îmi prea place să fac curăţenie prin casă. De asemenea, nu îmi plac oamenii invidioşi care fac orice numai să te doboare. Nu vor să te lase în pace şi să-şi vadă de viaţa lor. Nu suport egoiştii care ţin totul numai pentru ei”.

Ce crede despre Alba Iulia:
„Iubesc Alba Iulia în primul rând pentru că m-am născut aici. Poţi circula liber pentru că nu e foarte mare aglomeraţie prin oraş. Îmi place că vizitează multă lume oraşul nostru, mai ales că Cetatea s-a deschis pentru turişti, că există oameni care te ajută şi te poţi baza pe ei. Oraşul este frumos aşa cum este, şi nu aş schimba mai nimic la el”.

„Alba Iulia nu prea are «defecte». Există, totuşi, un lucru care îmi displace. Curăţenia oraşului nu este aşa cum ar trebui să fie. Multe străzi nu sunt curate, iar această situaţie face ca oraşul să nu arate foarte bine în unele zone”.

Profil
Născută: 25 aprilie 1996 în Alba Iulia
Educaţie: elevă la Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” în clasa a VI-a
Experienţă: Participare la concursuri de înot, naţionale şi internaţionale
Familie: Este singură la părinţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite