Valentin Macaveiu vrea să devină un mare poet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Student la filologie în anul III, Valentin Macaveiu se simte când scrie versuri ca şi cum ar fuma un trabuc de cea mai bună calitate. A copilărit în mediul rural şi spune că satul hunedorean, în care a crescut şi s-a format, i-a cultivat în suflet dragostea pentru lectură, scris, literatură, în general.

„Înclinaţia mea spre română se datorează mediului în care am copilărit şi trăit. Satul are un mare atuu - promovează patriotismul, sănătatea umană, firescul, dar şi reculegerea naturală. Omul care trăieşte la sat este mai natural decât cel din mediul urban. Toate aceste lucruri m-au făcut să privesc cu alţi ochi literatura şi mi-au dat imboldul de a scrie“, ne destăinuie tânărul. Cu toate astea, a vrut în primă fază să urmeze medicina, dar n-a fost să fie şi nu-i pare rău. „Cred că majoritatea copiilor îşi doresc prima dată să fie medici şi mai apoi altceva. Eu m-am dedicat filologiei după ce mi-am ratat cariera de medic“, spune cu umor.

Poezia reprezintă pentru el un mijloc de comunicare cu sine, cu natura şi mai apoi cu ceilalţi. Afirmă că se relaxează cel mai bine când aşterne pe hârtie versuri. „Sunt de părere că fiecare trebuie să se exprime într-un fel, iar eu mă exprim cel mai bine prin poezie. Eu, când scriu poezie, mă simt extraordinar, mă simt ca şi cum aş fuma un trabuc de cea mai bună calitate. Sentimentul de relaxare, de înţelegere cu lumea, e total“, afirmă Valentin. 

Nu şi-a lansat încă un volum de carte, convins fiind că deocamdată nu e  momentul. „Dacă aş ieşi acum în faţa cititorilor cu un volum de poezie, ar fi mai mult de faţadă, n-aş reuşi mare lucru cu el, or asta eu nu-mi doresc. Eu vreau să devin un mare poet. Şi cam atât“, declară studentul. 

Va lansa prima carte anul viitor

Crede că etatea maturităţii poetice se situează undeva între 40-50 de ani şi speră ca anul viitor să facă un prim pas spre vârsta profunzimii lirice cu o lansare de carte. Deocamdată, nu are un titlu care să-l mulţumească. „Titlul trebuie să înglobeze esenţa tuturor poeziilor din volum şi, în opinia mea, este cel mai greu de găsit. Sunt încă în căutarea unui titlu care să corespundă pe deplin cerinţelor, exigenţelor mele“, spune Valentin.

A doua sa mare pasiune e filosofia, dar spune el, spre deosebire de poezie, filosofia are alte reguli. „Trebuie mai întâi să citeşti filosofia mai-marilor, sus-puşilor, ca să zic aşa, pentru ca ulterior să o poţi forma pe a ta. Devii adeptul unei filosofii şi, după aceea, începi să renegi, pentru aţi putea face propria filosofie. De fapt, întreaga viaţă e o filosofie“, apreciază tânărul filolog.
   
De ce student la Alba Iulia ?
V.M.:
„Am ales  să vin la Alba Iulia pentru că promovează patriotismul, dar şi pentru că e oraş mai mic, în care oamenii sunt mai apropiaţi, se cunosc şi comunică mai bine. La fel se întâmplă şi în Universitatea «1 Decembrie 1918». Suntem 50 de studenţi în tot anul, profesorii ne cunosc foarte bine şi comunicăm perfect cu dânşii. Avem o relaţie strânsă, apropiată cu profesorii. Nu ne obligă nimeni să participăm la activităţi culturale precum Târgul de carte «Alba-Transilvana». Ne oferim noi să venim, pentru că ne place“.

Ce-i place: „Am două pasiuni - poezia şi filosofia. Restul nu mă prea interesează. Apreciez omul extrovertit, cu simţul umorului, şi sinceritatea, care este o caracteristică a extrovertitului. Îmi plac oamenii care, indiferent de vârstă, se simt tineri“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place mentalitatea Europei Apusene, care ne caracterizează şi pe noi, românii. Această mentalitate  nu o poate schimba decât generaţia tânără. Îmi displac oamenii care acceptă nonvalorile şi se pliază după ele“.

Profil
Data naşterii: 4 iunie 1987, Deva, judeţul Hunedoara
Educaţie: student anul III, Facultatea de Filologie (română-franceză) din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918“ Alba Iulia.
Starea civilă: necăsătorit   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite