VIDEOCLIP Cât de mare e pasul de la calculator la proză? Ne dovedeşte o profesoară din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Lebădă, autoarea romanului, este profesoară de Informatică
Monica Lebădă, autoarea romanului, este profesoară de Informatică

Primii cititori ai romanului „Zbor întrerupt“, scris de profesoara Monica Lebădă, au fost un grup de elevi de la Colegiul „Lucian Blaga“ din Sebeş. Adolescenţii au trecut cartea  prin filtrul criticului fără să ştie cine este autorul, iar rezumatul este compilat  într-un videoclip.

Nu sunt puţini cei care se întreabă dacă lectura este ameninţată de folosirea tot mai largă a computerului. Unii ar spune că fiecare are dreptul să aleagă între a sta în faţa monitorului cu orele şi a citi o carte. Alţii, printre care şi autoarea romanului „Zbor întrerupt“,  sunt experţi în calculatoare şi scriu şi proză.

Monica Lebădă este profesoară de Informatică la Colegiul „Lucian Blaga“ din Sebeş, judeţul Alba. Tânăra şi-a descoperit întâmplător talentul scriitoricesc şi n-a stat prea mult pe gânduri în a pătrunde pe tărâmul prozei de ficţiune.

Romanul, „testat“ pe elevi înainte de apariţie

Primii critici ai cărţii, înainte de a ajunge la tipar,  au fost un grup de elevi de clasa a XI de la  Colegiul din Sebeş. Adolescenţii au primit misiunea de a face critica romanului, fără să ştie că autorul se afla chiar în faţa lor, în postura de profesor de informatică.

Autoarea romanului și elevii care au fost în ipostaza de critici ai cărții

image

Munca tinerilor nu a rămas fără rezultat. Şi-au complilat aprecierile  într-un videoclip realizat de Victor Băluțiu, și care a fost postat pe internet.

zbor intrerupt from monica lebada on Vimeo.

„Reacţiile pe care le-am primit din partea elevilor, fără ca ei să ştie cine este autorul, mi-au întărit convingerea că romanul trebuie să vadă lumina tiparului şi să ajungă la publicul larg. Deocamdată, nu m-am gândit la o lansare oficială a cărţii, îmi este suficient că a fost bine primită de elevi, profesori, prieteni şi că am început să primesc şi comenzi. Mai mult nici nu-mi doresc“, spune Monica Lebădă, autoarea „Zborului întrerupt“, prima carte care-i poartă semnătura, apărută la editura Bibliophil Baia Mare.

Acţiunea romanului scris de Monica Lebădă ia coordonatele lumii americane, desfăşurându-se în orăşelul Great Falls,  Montana. Eroii cărţii sunt un grup de adolescenţi ambiţioşi, buni prieteni şi dornici să urmeze Academia de Forţe Aeriene, fapt ce se şi întâmplă. Perioada finalului de ciclu liceal e amplu surprinsă, în prima parte a cărţii. Personajul principal este şi  naratorul de facto.

„Romanul de dragoste «Zbor întrerupt» este unul captivant şi tulburător, cu inserţii de mister şi realizat cinematografic, cu un final uşor ambiguizat, lăsând loc unor interpretări alternative. Mai reţinută cu descrierile, autoarea îşi concentrează în schimb toată atenţia şi forţa asupra firului narativ, condus viguros de un narator grăbit să-şi spună povestea până la capăt, presat de timp şi de evenimente, bulversat de avalanşa emoţiilor. Acest narator feminin, Nicole, reuşeşte să întreţină suspansul, să devină ghidul cititorului prin propria-i grădină narativă“, a apreciat profesor dr. Monica Grosu, unul dintre filologii care au recenzat romanul.

„Ceea ce am regăsit în «Zbor întrerupt» a fost plăcerea unei naraţiuni bine realizate, captivante. Dificil de trăit emoţiile adolescentine, dar provocator de trăit experienţa vidului interior ori cea a robotizării depresive. Jocul cu moartea apare de fiecare dată când peisajul ameninţă să fie prea însorit, ceea ce oferă poveştii nu numai adrenalina necesară, dar, mai important, întrebările: de ce...? cine…? şi mai apoi, din nou: de ce?“, apreciază profesor dr. Alexandru Ciocan.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite