VIDEO Cum a fost pus la pământ unul din „turnurile gemene“ din Zlatna, ultimele relicve ale uzinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşul de fum avea un grad ridicat de uzură
Coşul de fum avea un grad ridicat de uzură

Primul coş de fum de pe platforma fostei uzine de prelucrare a cuprului de la Zlatna a fost pus la pământ. Dar numai după trei încercări. Totul a fost surprins de un localnic care a postat filmuleţele pe youtube.

Coşurile de fum din Zlatna, trei la număr, dintre care două pe platforma fostului combinat, au rezistat intemperiilor vremii de peste o jumătate de secol. Pentru unul dintre „turnurile gemene” a venit „sorocul“. „Întrucât din coşul de fum care a fost pus la pământ începuseră să cadă bucăţi, am considerat că este un pericol pentru populaţie. Am luat legătura cu firma care deţine clădirile şi terenul din zonă, ca să-l demoleze, lucru care s-a şi întâmplat“, a explicat Silviu Ponoran, primarul oraşului Zlatna. Un localnic, Horia Fleşer, a filmat punerea la pământ a turnului, a montat cu umor imaginile, şi le-a postat pe internet.

Mulţi cei care au văzut imaginile cu demolarea turnului de 100 de metri şi-au exprimat regretul pentru ceea ce a mai rămas din uzina de la Zlatna. .„Regrete multe pentru vremurile când mergea uzina, dar nu pentru "gaz, a scris Daniela pe un forum de socializare.

În jurul coşurilor de fum de la Zlatna s-au ţesut, potrivit foştilor angajaţi, şi legende ale bunăstării de care se puteau bucura cei care veneau să lucreze în combinat. Oraşul ar fi avut trei bucătării imense, judecând după înălţimea coşurilor de fum.

Unul dintre cele două coşuri de fum care au mai rămas în picioare, ce se înalţă maiestuos pe un deal din apropiere, şi care mai aminteşte de uzina nouă de cupru,  a fost cumpărat de doi întreprinzători din oraş. Ei au plătit firmei Elcond din Zalău, proprietara lui, circa 16.000 de lei. O sumă modestă, dacă luăm în calcul că este un colos din fier şi beton, dotat inclusiv cu instalaţie de current electric. La rândul lor, noii proprietari nu l-au făcut fier vechi, ci l-au închiriat unor companii de telefonie mobilă pentru o sumă de 12.000 lei pe lună! Bună afacere!

După 2004, an în care Societatea Ampelum Zlatna, cândva unul dintre cei mai mari producători de cupru de convertizor din Europa de Est, a intrat în faliment, uzina veche s-a vândut pe bucăţi. Potrivit primarului Silviu Ponoran, pe cele 10 hectare s-au făcut stăpâni 15 oameni de afaceri. Numai că puţini au şi făcut ceva care să schimbe imaginea dezolantă a zonei.

Pe locul vechilor construcţii din zona industrială a oraşului Zlatna , funcţionează acum o fabrică de încălţăminte, o sală de nunţi, roz bonbon, un târg de animale şi va fi deschisă o fabrică de mobilă de un investitor local. Vor fi angajaţi 60 de oameni.

Citiţi şi Ministrul Agriculturii la Zlatna: „Nu vă vindeţi terenurile agricole, preţul va creşte la 20.000 euro/ha“

Ampelum a intrat în faliment dupa ce, în  perioada de trei ani cât a durat lichidarea voluntară, s-a recuperat o mica parte, aproximativ 250 miliarde de lei vechi, din cele aproape 1.300 de miliarde pe care le datora combinatul când şi-a încetat activitatea, în 2004. Primele cuptoare ale combinatului de cupru au apărut în 1747, pe vremea împărătesei Mariei  Tereza. Iniţial a fost o topitorie de aur, cupru şi argint. În perioada comunistă s-au adăugat secţii noi: cea de sulfat de cupru, sulfat de magneziu şi sulfat feros. Tot atunci,s-a realizat cea mai mare uzină de prelucrare auriferă din ţară.

Coşul de fum nu s-a lăsat dar jos cu una cu două. Înainte cu o zi, eforturile celor care îl vroiau jos au fost zadarnice. Şi această tentativă a fost surprinsă pe video:

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite