Universitate de vară destinată restaurării monumentelor la Bucium, în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 17 iulie 2011, se deschide la Bucium în Munţii Apuseni prima ediţie a Universităţii de vară de restaurare de monumente şi situri. Evenimentul se desfăşoară până în 27 iulie sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Scopul derulării Universităţii de vară este sensibilizarea localnicilor şi administraţiilor locale vizavi de valoarea moştenirii de care beneficiază şi de importanţa salvării obiectelor de patrimoniu rural în vederea restaurării, clasificării şi introducerii lor în programe de dezvoltare durabilă.

Specialiştii cred că modelul Bucium ar putea deveni repetabil în orice comună/sat din România. La proiect vor participa studenţi şi masteranzi în arhitectură. Rezultatele Universităţii de vară de la Bucium vor fi editate într-un volum intitulat Caiet Patrimoniu Bucium care va constitui şi documentaţia necesară propunerilor de clasare, ulterioare.

Una dintre clădirile vizate este şcoala veche din Bucium, construită în perioada 1884-1900 de către un arhitect italian necunoscut. Aceasta a fost iniţial o proprietate privată iar ulterior a avut mai multe funcţiuni: în 1918 – prefectură, în 1921 – primărie iar din anul 1935 până în ultima vreme, când a fost destinată demolării – şcoală.

Universitatea de vară de la Bucium se deschide duminică, 17 iulie, la ora 12.00, cu prezentarea organizatorilor şi cursanţilor. Ziua de luni, 18 iulie, este destinată activităţilor didactice şi dezbaterilor. De marţi 19 iulie până în 26 iulie vor avea loc activităţi pe teren, realizarea schiţelor/planurilor şi colocvii. În 27 iulie, ultima zi a Universităţii, la ora 12.00 este programată festivitatea de închidere, urmată de o masă câmpenească şi concert tradiţional buciuman.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite