Ungaria se teme de cianurile din Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile maghiare au precizat că nu pot sprijini investiţia Roşia Montană Gold Corporation, deşi admit că pericolul poluării e redus. Concluziile au fost prezentate într-o scrisoare trimisă de directorul general în cadrul Inspectoratului General de Protecţie a Naturii, a Mediului şi de Gospodărire a Apelor din Ungaria.

Autorităţile maghiare de mediu au răspuns unei solicitări a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în care li s-a cerut să îşi exprime poziţia faţă de posibila poluare a râului Mureş cu cianuri provenite de la exploatarea minieră, ca urmare a unor posibile probleme apărute la barajul iazului de decantare Corna.

„Se poate afirma că probabilitatea unei poluări semnificative a porţiunii de râu din Ungaria ca urmare a activităţii miniere este foarte scăzută. Totuşi, riscul unei poluări există în continuare, deşi cu o probabilitate foarte scăzută, iar impactul acelei poluări poate creşte dacă un alt proiect minier similar (cel de la Certej, judeţul Hunedoara – n.red) ar avea un dezastru în acelaşi timp cu Roşia Montană“, se arată în documentul semnat de Ildiko Filotas, directorul general al Inspectoratului General de Protecţie a Naturii, a Mediului şi de Gospodărire a Apelor din Ungaria. „Datorită acestor eventualităţi, partea maghiară încă nu poate sprijini investiţia“, se mai arată în scrisoare.

Conform reprezentanţilor RMGC, barajul de la Corna va fi atât de robust încât va putea să reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter. De asemenea, aceştia mai arată că nivelul concentraţiei de cianură poate fi menţinut la un nivel sub pragul impus de Uniunea Europeană şi va fi controlat în permanenţă.

Sprijin din Canada

Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei la Bucureşti a vizitat localitatea Roşia Montană şi exploatarea minieră şi s-a declarat un susţinător al proiectului RMGC. „Consider că această investiţie este majoră, dar decizia finală revine autorităţilor române responsabile şi reprezentanţilor companiei. Deciziile trebuie bazate pe analize concrete. Sper că toate procedurile care mai sunt necesare se vor derula la timp fără tergiversări“, a spus Philippe Beaulne.

„Nu va putea ambasadorul Canadei să faciliteze obţinerea avizului de mediu pentru Roşia Montană. Se dovedeşte încă odată că partea politică este implicată“, a replicat Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite