Ungaria nu vrea cianuri în exploatarea aurului de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a transmis Ministerului Culturii poziţia sa în legătură cu proiectul minier de la Roşia Montană. Potrivit ministrului Laslo Borbely, Ungaria nu este acord, în principiu, cu utilizarea cianurii la Roşia Montană.

„Am primit săptămâna trecută, răspunsul din partea Ungariei referitor la proiectul de la Roşia Montană, după şase luni de la transmiterea solicitării. Poziţia Ungariei este una de principiu, transmisă în cinci rânduri de către ministrul omolog. Se spune următorul lucru: ei, de principiu, nu sunt de acord cu folosirea cianurii.

E o poziţie de principiu, fără să intre în detalii tehnice. Eu iau act de această poziţie a Ungariei, care nu înseamnă, conform Convenţiei Espoo, că se opreşte procedura de avizare, ci înseamnă că Ungaria are un punct de vedere. Dacă aveau 300 de întrebări, beneficiarii erau obligaţi să răspundă la ele“, a afirmat ministrul Borbely, citat de Agerpres.

Ministrul Mediului a mai anunţat că, în prezent, Consiliul de Avizare Tehnică (CAT) a finalizat şapte capitole în privinţa studiului de impact al proiectului minier de la Roşia Montană. Oficialul a adăugat că nu va propune Guvernului Hotârârea privind acordarea avizului de mediu decât dacă beneficiarul va respecta cerinţele specialiştilor din Ministerul Mediului.

Ministerul Culturii, prin Direcţia de Cultură Alba, a eliberat, recent, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic. Documentul prevede că firma privată va investi 70 de milioane de dolari în lucrări de conservare şi restaurare a patrimoniului local.

Documentul este necesar companiei Roşia Montană Gold Corporation pentru obţinerea avizului de mediu şi, ulterior, a autorizaţiei de construcţie, pentru investiţia preconizată în Munţii Apuseni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite