Alba Iulia: UPDATE Căutările osemintelor partizanului Alexandru Macavei continuă în satul Muşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutările rămăşiţelor pământeşti ale luptătorului anticomunist Alexandru Macavei continuă şi astăzi în satul Muşca din Munţii Apuseni. La faţa locului se află mai mulţi reprezentanţi ai Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România, printre care şi preşedintele Consiliului Director, Marius Oprea.

Campania de căutare a osemintelor fostului luptător anticomunist Alexandru Macavei a fost suspendată, astăzi după-amiază, de reprezentanţii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România (IICCR). Preşedintele IICCR, istoricul Marius Oprea, a declarat că se va reveni în zonă în luna septembrie, când se va căuta şi mormântul unui alt partizan îngropat în comuna Bistra

Ieri au fost săpate două gropi în zona despre care se ştia că a fost îngropat luptătorul anticomunist dar nu s-a găsit nimic. Acţiunea va continua şi astăzi iar organizatorii campaniei speră să aibă mai mult noroc.
„Până acum am avut întotdeauna noroc şi am găsit ceea ce căutam. Poate că Alexandru Macavei nu vrea să fie găsit şi vrea să doarmă somnul de veci în continuare la marginea acestei păduri. Mai încercăm şi mâine (astăzi – n. r.), dar dacă nu vom reuşi să găsim nimic vom fi obligaţi să renunţăm. Mai avem de săpat şi în alte locuri din ţară”, a spus Marius Oprea.

Brad plantat în apropierea mormântului

Alexandru Macavei a fost îngropat la câţiva zeci de de metri de un pârâu, locul unde a fost găsit mort de doi copii. Pentru a marca locul, dar şi pentru a cinsti memoria eroului, localnicii au plantat un brad în apropierea mormântului. Acum, bradul se înalţă falnic la deasupra solului. „Alexandru Macavei era adăpostit într-o şură de pe munte. A fost atacat de un grup de 8 miliţieni şi doi ofiţeri de securitate de la Cîmpeni. În cursul schimburilor de focuri a fost rănit grav la cap, dar a reuşit să fugă. A doua zi a fost găsit mort în pârâul din apropiere. Există posibilitatea ca în urma rănirii să fie decis să îşi ia singur zilele pentru a nu cădea în mâinile securităţii”, a mai spus Marius Oprea.

Amintirile celui care l-a găsit mort

„Mă plimbam, împreună cu un alt băiat, pe lângă pârâu şi dintr-o dată am văzut un om întins pe jos. Ne-am apropiat şi ne-am dat seama că era mort. Am mers la miliţie şi am spus ce am găsit. Mai întâi ne-au dat la fiecare câte o bomboană după care ne-au luat la bătaie. De frică nu am mai venit să vedem ce s-a întâmplat”, a mărturisit Traian Fonoage, în vîrstă de 73 de ani. Atunci când l-a găsit pe Alexandru Macavei avea 13 ani. Cadavrul acestuia a fost lăsat trei zile în locul în care a decedat. Securitatea a vrut să dea, astfel, o lecţie tuturor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite