Turism la 1.500 metri altitudine, pe muntele Găina, la Târgul de Fete. Vezi programul manifestării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de fete de pe muntele Găina este organizat anual în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de ziua Sfântului Ilie. Manifestarea din acest an se desfăşoară în perioada  23 – 24 iulie.

Targul de fete de la Găina se va desfăşura atât în localitatea Avram Iancu, cât şi pe platoul muntos, situat la 1.486 de metri altitudine, la întretâierea judeţelor Alba, Arad, Cluj şi Hunedoara. Accesul auto din Alba Iulia se face pe DN 74 până la barajul de la Mihoieşti, de unde se urmează drumul judeţean 762 care duce spre comuna Avram Iancu.

Manifestarea va începe pe 23 iulie, la ora 09.00, în localitatea de la poalele muntelui, Avram Iancu, cu o paradă a portului popular, urmată  de finala festivalului – concursului  „Cultură pentru cultură“., în care sunt implicate comunele Cricău,  Doştad, Fărău, Sălciua, cele care au câştigat ediţiile zonale.

„Fiecare comună îşi va prezenta cultura tradiţională specifică şi mă refer aici la formaţiile de dansatori, la grupurile vocale de femei şi bprbaţi, la soliştii instrumentişti şi vocali. Fiecare va avea un cort care va fi decorat cu elementele de bază ale unei case ţărăneşti. Nu vor lipsi nici meşterii olari, cei care fac instrumente musicale tradiţionale, ţesătorii, cusătorii şi împletitorii de fibre vegetale. Fiecare va face demonstraţii pentru trecători“, a spus Gheorghe Nedea, responsabil cu activitatea cultural în cadrul Consiliului Judeţean Alba.

image

Participanţii la târg pot gusta şi din mâncările tradiţionale prezentate în cadrul unei expoziţii gastronomice. Unele vor fi preparate pe loc, la ceaun. Cine vrea să se cazeze poate opta pentru pensiunile din apropiere. Preţul de cazare în regim de demipensiune este de 80 de lei de persoană pe noapte.

Platoul muntelui Găina, loc de belvedere

Sâmbătă, 24 iulie, locul principal de relaxare şi distracţie se mută chiar pe platoul muntelui Găina, situat la aproape 1.500 de metri altitudine. Cei care vor ajunge pe culmea pleşuvă a muntelui, pot admira meleagurile  a cinci judeţe: Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara. Zona nu este amenajată pentru turismul de masă, dar se remarcă prin frumuseţea peisajului, un adevărat punct de belvedere, în termeni turistici.

Platoul se transformă pentru trei zile într-un loc de campare, pentru că majoaritatea se cazează la corturi aduse de acasă. Distracţia începe imediat după lăsarea serii, cu un concert Crack Area şi Heaven. Organizatorii vor aprinde pentru cei prezenţi cel mai mare foc de tabără din Apuseni. Discoteca în aer liber va începe la miezul nopţii şi se va încheia abia în zori. Cei care preferă muzica populară pot asista duminică,  la recitalurile ansamblurilor folclorice din judeţele limitrofe, tot pe platoul muntelui.

image

Tradiţia spune că pe culmea pleşuvă a muntelui se întâlneau în trecut, la această sărbătoare populară moţi, crişeni, mocani pentru a face negoţ. Targul de fete testat documentar in 1816, dar are probabil o vechime mult mai mare. ârgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean Alba ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Legenda muntelui Găina

Una dintre legende spune că pe vremuri, când moţii se ocupau cu extragerea aurului, o găină de aur venea dintr-o  mină şi se aseza în vârful muntelui, unde era cuibul său în care erau ouă de aur. O singura dată pe an, de ziua Sfântului Ilie, cobora din  ciubul ei nevăzut, chiar pe vârful muntelui, bătea o dată din aripi şi se transforma într-o zână fermecatoare ce se apropia de tinerii casatoriţi. Locuitorii comunei Vidra de Sus au vrut de multe ori să o prindă, dar găina a fugit, luand cu ea şi aurul din munte.

Locuri de vizitat:
Dealul cu melci este o rezervaţie naturală paleontologică situată pe stânga văii Arieşului,în satul Nemeşi, din comuna Vidra Este considerat un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentând o alternanţă de conglomerate cu gresii şi marne care adăpostesc 35 specii de moluşte.

Cascada Pişoaia este situată aproximativ vizavi de Dealul cu melci. Rezervaţia peisagistică se află pe un prag stâncos de calcare, încadrată intr-o padure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Apa cade de la o înălţime de 18 metri. Formaţiunile calcaroase măresc spectaculozitatea zonei. Aria protejata are o suprafaţa de 2.5 ha.

Casa memorială Avram Iancu adăposteşte tunul, sabiile si fluierul lui Iancu. De asemenea sunt expuse  arme, drapele, fotografii, documente de familie, In expozitia de istorie sunt pastrate certificatele şcolare ale crăişorului munţilor, dar şi documente referitoare la pregătirea şi desfaşurarea Revoluţiei de la 1848 - 1849 din Transilvania.

Programul Târgului de Fete 2011:

Sâmbătă, 23 iulie 2011
Comuna Avram Iancu
Ora 09.00    Parada portului popular
Ora 10.00    Festivalul concurs “Cultură pentru Cultură”, ediţia a VI-a, etapa finală
Ora 10.30    Vernisarea expoziţiilor comunelor participante în concurs
Ora 12.00    Concursul naţional “Eurocosaşul RURIS”, ediţia a III-a, 2011
Ora 15.30    Invitaţi în recital:
        Ansamblul “Doina Arieşului” din Câmpeni, condus de prof. Gheorghe Bădău
        Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de prof. Alexandru Pal
        Solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ
        Cătălin Haşa şi Delia Jude
        Ansamblul folcloric „Oltenaşii” din comuna Basarabi, judeţul Dolj
        Ansamblul folcloric „Căluşarii” din Stoieneşti, judeţul Olt
        Ansamblul folcloric din Hodac, judeţul Mureş
        Invitaţi speciali: Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Nicolae Rusan
Ora 23.45    Foc de artificii
Muntele Găina
Ora 22.00    Concert „Crack Area” şi „Heaven”
Ora 23.45    Focul îndrăgostiţilor – aprinderea celui mai mare foc de tabără din Apuseni
        Foc de artificii
Ora 24.00    Discoteca în aer liber: DJ Raulo şi MC Kotto

Duminică, 24 iulie 2011,
Muntele Găina
Ora 09.30    TE DEUM – Crucea Iancului
Ora 10.00    Vernisarea expoziţiilor meşterilor populari
Ora 10.30    Spectacol artistic prezentat de ansambluri folclorice din judeţele Alba, Hunedoara,
        Arad şi Bihor
Ora 12.00    Recitaluri extraordinare: Traian Jurchelea, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu şi grupul instrumental „Crai Nou”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite