Tunel militar secret descoperit în zidul de vest al Cetăţii Alba Carolina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunelul a ieşit la iveală în timpul lucrărilor de refuncţionalizare a zonei de vest a Cetăţii
Tunelul a ieşit la iveală în timpul lucrărilor de refuncţionalizare a zonei de vest a Cetăţii

Tunelul a ieşit la iveală întâmplător în zona Porţii a V-a  a Cetăţii Alba Carolina, în timpul lucrărilor de amenajare a primului pod pietional din lemn care va lega Porţile a IV-a  şi a V-a ale fortificaţiei. Cel mai probabil galeria a avut un rol de apărare în faţa asediatorilor.

Potrivit istoricilor, cel mai probabil galeria a avut rol de tunel antimină. Ineditul descoperirii constă în faptul că este primul tunel care a ieşit la iveală în apropierea Porţii a V-a a fortificaţiei cu şapte bastioane,  adică fortificaţii în formă de turn ce-i conferă forma stelară. Astfel de elemente de apărare au fost amenajate înainte de ridicarea Cetăţii bastionare de tip Vauban, construită de către austrieci între anii 1715-1738, pe baza planului întocmit de către arhitectul militar Giovanni Morando Visconti.

Deocamdată, nu se ştie dacă tunelul a fost şi folosit de armata austriacă sau a avut doar rol defensiv, întrucât nu a fost cercetat de specialişti.

Astfel de galerii  aveau rolul de a preveni aruncarea fortificaţiei în aer cu ajutorul materialelor explozibile.

Autorităţile austriece nu au reuşit să finalizeze proiectul lui Visconti, aşa că au rămas neexecutate aproximativ 20 la sută din lucrările interioare şi în totalitate cele de apărare exterioară ale Cetăţii Alba Carolina.

Tunelul a ieşit la iveală în timpul lucrărilor de amenajare a primului pod pietional din lemn care va lega Porţile a IV-a  şi a V-a ale fortificaţiei.

Proiectul de reconstituire a laturii de Vest, în valoare de 16.000.000 de euro, vizează zona din faţa Catedralei Încoronării, respectiv Parcul Unirii. Practic, aici urmează să fie excavată întreaga suprafaţă a şanţului de Vest al Cetăţii acoperit cu pâmânt în 1921.

Procesul de restaurare al Cetăţii a început în urmă cu 17 ani. Abia în urmă cu doi ani, majoritatea monumentelor au fost reabilitate, iar Alba Carolina a început să respire aerul vechii istorii.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite