Alba Iulia: Portret: Tudor Roşu, un istoric pentru care pasiunea şi studiul merg mână în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret: Tudor Roşu, un istoric pentru care pasiunea şi studiul merg mână în mână
Alba Iulia: Portret: Tudor Roşu, un istoric pentru care pasiunea şi studiul merg mână în mână

Tudor Roşu este şeful secţiei de istorie muzeologie de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. A semnat numeroase studii ştiinţifice care surprindeau perioada Evului Mediu, dar şi secolele XIX şi XX. A semnat şi câteva lucrări cu totul inedite. Printre ele şi cea numită „Imaginea lui Elvis Presley în România comunistă”. Imaginea lui Elvis folosită de comunişti

Istoricul Tudor Roşu a văzut pentru prima dată un film cu Elvis Presley când avea opt ani la Cinematograful Dacia. „Rula filmul Girl Happy, care mi-a plăcut aşa de mult încât m-am întors să-l revăd încă de cinci ori, în aceaşi săptămână. M-a atras muzica în primul rând. De atunci cred că am ascultat toate cele 80 de albume  ale lui Elvis şi am văzut toate cele 31 de filmele în care a jucat”, spune Tudor Roşu.

Fascinaţia pentru regele muzicii rock and roll s-a concretizat şi într-un studiu istoric, care reflectă modul în care Elvis Presley era perceput de regimul comunist. „Imaginea lui Elvis Presley a fost folosită de comunişti pentru a face propagandă anticapitalistă. Elvis reprezenta pentru ei degradarea la care duce societate capitalistă. Visul american era perimat. Elvis reprezenta omul care a plecat de jos a ajuns în vârful piramidei şi mai apoi a decăzut”, a explicat istoricul Tudor Roşu câteva concluzi la care a ajuns după cercetarea sa istorică. 

Film românesc în perioada interbelică

Elvis Presley, nu este singurul, care l-a  inspirat pe istoricul albaiulian să facă cercetări inedite. Tudor Roşu este de asemenea pasionat de cinematografie. Şi-a concentrat atenţia mai ales asupra cinematografieie interbelice şi a modului în care este reflectat Primul Război Mondial în film. „Eu apreciez mai mult filmele artistice, unde subtextul este mai uşor de perceput. Se pot vedea mai uşor aşteptările societăţii din acea perioadă într-un film artistic decât într-un documentar”, a spus Tudor Roşu.

Istoricul spune că în România au fost făcute câteva filme în perioada interbelică, care  sunt însă foarte greu de procurat şi care sunt foarte puţin cunoscute de publicul larg.  Printre acestea cel mai inedit este filmul „Ecaterina Teodorescu”, apărut în 1931. „În film apare mama eroinei şi chiar şi Ecaterina Teodorescu deşi la acel moment acesta murise. Au fost inserate pe peliculă mai multe imagini surprinse pe front, în care apare şi Ecaterina Teodorescu”, a explicat Tudor Roşu.

Un alt film inedit şi puţin cunoscut este „Ţara Moţilor”, care a primit şi un premiu la Festivalul de Film de la Veneţia. „Este un film documentar realizat în 1939. Este prima peliculă cinematografică românească care a primit un premiul la un festival internaţional”, a mai spus Tudor Roşu.

În afară de studiu istoric cu ce te ocupi la Muzeul Naţional al Unirii?
T.R: „Organizăm expoziţii, cea mai recentă este cea care a avut loc la casa memorială Avram Iancu, o expoziţie cu imagini fotografice vechi.  Cred că în ultimele decenii imaginea a bătut textul, este mai apreciată. Cu toate astea copiii sunt mai atraşi de obiectele mari din muzee sau din expoziţii. Adulţii merg doar la evenimentele care îi interesează în mod direct”.

Este posibilă obţinerea filmelor vechi din perioada interbelică?
T.R: „Ne gândim să facem ceva inedit anul viitor cu ocazia Târgului de fete de pe Muntele Găina. Este posibilă o reeditare, poate pe DVD, a documentarului de la 1939, care este filmat exact în zona Apusenilor”.

Ce-i place:


„Îmi plac oamenii creativi. Îmi place muzica lui Elvis. Îmi place să caut istoricitatea în fiecare lucru, să observ felul în care fiecare element a evoluat şi a influenţat evenimentele istorice în mai mare sau mai mică măsură. Îmi place literatura şi bine înţeles cinematografia”.

Ce nu-i place:


„Cred că prea oameni au acelaşi set de valori, aceaşi mentalitate, care duce la tot felul de prejudecăţi. Nu-mi plac maşinile şi produsele în serie. Nu-mi place Dinamo”.

Profil:

Născut : la 24 august 1977, la Sighişoara
Studii: doctorat în istorie cu lucrarea „Discursul istoric romantic”
Stare civilă: Divorţat



 

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite