Alba Iulia: Ina Todoran a adus în judeţul Alba Trofeul Mamaia pentru cântec popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Ina Todoran a adus în judeţul Alba Trofeul Mamaia pentru cântec popular
Alba Iulia: Ina Todoran a adus în judeţul Alba Trofeul Mamaia pentru cântec popular

Câştigătoarea festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2009  este Ioana Ina Todoran, din judeţul Alba, care reprezintă zona etnografică Podişul Târnavelor. Tânăra are doar 16 ani. Cântă de când avea doar opt ani şi s-a făcut remarcată la concursurile de muzică populară.

În cele două seri de festival, 30 de tineri din toată ţara au urcat pe scena Teatrului de Vară Soveja, din Constanţa, şi au arătat că păstrează viu spiritul tradiţiei româneşti. Cei mai buni vor fi premiaţi diseară, în cadrul galei laureaţilor, care va începe la ora 21.00. După ora 23.00, spectatorii vor asculta muzica lui Ioan Bocşa, acompaniat de ansamblul de muzică tradiţională românească „Icoane“, şi Tudor Gheorghe.

O încununare a performanţelor de până acum

Ina Todoran, care a reuşit să aducă trofeul în judeţul Alba s-a făcut tot mai mult remarcată, încă din anul 2006. Printre reuşite sunt de amintit Premiul Tinereţii la ediţia din 2007 a concursului de folclor „Strugurele de Aur”. şi trofeul Festivalului „Io mi-s mândră-n sat”, festival prezentat în direct la un post de televiziune cunoscut.

 Ina Todoran e un „mugur” din tezaurul profesoarei Leontina Fărcaş, solistă de muzică populară sub îndrumarea căreia valorile prind substanţă. „Muguri de Tezaur” e o echipă de tinere talente „stropite” de Leontina Fărcaş cu apa magică a cântecului drag de folclor şi a performanţei.

Interpreta care a reuşit să reprezinte cu mândrie  judeţul Alba este o tânără cum mult mai matură decât vârsta pe care o are, 16 ani. După părerea sa rugăciune şi cântecul popular autentic sunt foarte apropiate. „Am învăţat de copilă  ce însemnătate are rugăciunea. Bunica m-a învăţat credinţa şi, mai apoi, a însămânţat în mine cântecul popular, plăcerea de a cânta folclorul românesc”, a spus Ina Todoran. 
Pentru dedicaţia sa Ina Todoran a câştigat Trogeul festivalului şi marele premiu care este un autoturism Dacia Logan.

Alţi laureaţi

La secţiunea solişti vocali premiul I a fost câştigat de Stana Stepănescu, care reprezintă zona Banatul de Munte, în timp ce premiul al II-lea revine lui Cătălin Ionuţ Badea, tot din Banat. Premiul III este acordat lui Răzvan Arthur Rădoş, din Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara.
La secţiunea solişti instrumentali premiul I a fost câştigat de Mircea Petre Ardeleanu, din Banat, care a cântat la ţambal. Locul al II-lea revine lui Radu Viorel Nemeş, din Lunca Văşcăului, iar locul al III-lea lui Marian Magheru, din Mehedinţi, care a cântat la fluier.
Câştigătorul premiului I primeşte 1.500 de euro, premiul al II-lea valorează 1.000 de euro, iar premiul al III-lea – 500 de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite