Traseul sudic al Cetăţii Carolina, cel mai extins loc de promenadă din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleile pietonale şi pistele pentru biciclişti sunt accesibile între Poarta V şi strada Sinaia. Iluminatul stradal a fost finalizat şi urmează să fie amplasate băncile şi coşurile de gunoi. Lucrările sunt finalizate în procent de 90 la sută.

Aleile şi pista pentru bibiclişti sunt de astăzi practicabile pe Traseul de sud al Cetăţii Alba Carolina Au fost amenajate căile de acces, alei pietonale şi iluminatul stradal. „Tot ce s-a realizat aici a fost făcut pentru ca oamenii să vină şi să poată să se bucure de timpul liber. Dacă acum zece ani, lumea se uita peste gard şi nu avea acces în şanţuri decât ocazional, acum am redat traseul sudic circuitului public“, a spus primarul Mircea Hava.

Lucrări pe ultima sută de metri

Lucrările sunt finalizate în procent de 90 la sută. „Lucrările vor fi finalizate în aproximativ o lună şi jumătate. Mai trebuie amplasate băncile, coşurile de gunoi, arbuşti. Oamenii pot să circule fără probleme“, a spus Dan Sabău, administratorul SC Grup Corint, firma care a câştigat licitaţiile pentru restaurarea cetăţii.

image

Acesta a precizat că traseul de sud a fost deschis traficului pietonal între Poarta V şi strada Sinaia. „Accesul pietonal este realizat până la intersecţia cu strada Sinaia şi în zona grajdurilor cavaleriei. Practic, pe pista de biciclete se poate merge până pe copertina dintre bastionul Sfântul Ştefan şi bastionul Trinitarienilor.  Pe toată zona s-au făcut plantări cu iarbă şi au fost amenajaţi arbuşti. Iluminatul stradal a fost finalizat. În câteva săptămâni o să amplasăm şi mobilierul urban“, a mai spus restauratorul Dan Sabău.

image

Colorit diferenţiat

Traseul sudic face legătura între interiorul şi exteriorul cetăţii Alba Carolina. „În total există şase puncte de accees care vor avea mobilierul urban de culoare diferită. Spre exemplu, pe traseul sudic predonimă culoare gri, care se regăseşte în structura metalică a stâlpilor de iluminat.  În locul în care se ţineau zilele oraşului în anii trecuţi va predomina culoarea brun. Fiecare zonă va fi personalizată, va predomina o anumită culoare“, a spus arhitectul Ioan Străjan. Acesta a precizat că pentru decor vor fi amenajate două ceasuri, opere de artă urbană care sunt sunt în fază de proiectare.

image

Valoarea proiectului aprobat în cadrul Programului Operaţional Regional este de 47,5 milioane lei. Investiţiile pe traseele sudic şi estic vor fi încheiate în 2010, iar în zona de nord a Cetăţii, în 2011. La final, albaiulienii vor avea la dispoziţie un complex de alei pietonale, platforme şi terase, 90 de bănci pentru relaxare, precum şi cinci kilometri de piste pentru biciclişti. Sistemul de iluminat va fi unul modern, cu peste 200 de stâlpi metalici şi 233 corpuri de tip lampadar.

„Îmi place cum este amenajat. O să vin în fiecare zi la plimbare cu nepoţelul“, a spus Mioara Cioara, 64 de ani, pensionară.

image

Lui Vasile Voinea îi place Cetatea din Alba Iulia.

„Am venit pentru prima dată în Alba Iulia în 1958, când am făcut armata. De atunci, s-au schimbat multe. Sunt din Constanţa şi sunt în staţiune la Sângeorz Băi, dar am venit special să văd cum s-a schimbat oraşul. Cetatea s-a modernizat foarte mult“, a spus Vasile Voinea, 73 de ani, din Constanţa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite