Alba Iulia: Portret. Dan Ştefan a căţărat toate traseele din Munţii Trascău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Ştefan a obţinut doi ani la rând, în 2007 şi 2008, locul I, la unul dintre cele mai apreciate concursuri de alpinism şi escaladă, „Rimetea Climbing Open“. La 13 ani a început să meargă la acţiunile organizate de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp din Zlatna, unde a descoperit alpinismul.

Înainte de aşi descoperi pasiunea pentru munte a participat la mai multe campionate judeţene şi zonale de judo.

A început să facă alpinism la 14 ani


„De la şase ani am început să fac sport. Până la 13 ani am mers la judo şi am obţinut de mai multe ori primul loc la competiţiile judeţene. M-am, calificat de mai ori la faza zonală şi o dată la jaza naţională unde am luat locul VI“, a spus Dan Ştefan.

La 13 ani a început să meargă la acţiunile organizate de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp din Zlatna, unde a descoperit alpinismul. „Am un frate mai mare care făcea parte din club, dar el era la facultate. Când am ajuns la Trascău Corp, preşedintele asociaţiei m-a întrebat ce vreau să fac, alpinism sau speologie. La momentul respectiv am ales alpinismul, dar nu ştiam foarte mule despre acest sport. Era ca şi cum aş fi dat cu banul“, a recunoscut Dan.

„Mi-am amintit că atunci când eram mic îmi plăcea să mă caţăr pe o piatră de calcar din grădina bunicilor şi cred că de asta am ales aşa“, îşi aminteşte tânărul. De atunci Dan Ştefan, sau Fane, aşa cum este mai cunoscut, a început să se antreneze şi să participe la mai multe competiţii. „Înainte de concurs mă antrenez trei zile pe săptămână la panou şi una sau două zile pe stâncă“, a spus Fane.

Un traseu trebuie studiat

La fel ca şi alţi sportivi, Dan consideră alpinismul un sport al minţii, pentru care îţi trebuie, însă, şi multă tehnică şi forţă. „Înainte să intri pe un traseu trebuie să-l studiezi. Trebuie să-l vezi şi să îţi faci un plan, să-ţi numeri paşii. Trebuie să pleci lansat şi să nu stai foarte mult în priză. Cu cât stai mai mult în traseu cu atât oboseşti mai tare şi există riscul să nu mai ajungi până la capătul traseului“, a afirmat tânărul din Zlatna.

Dan Ştefan spune că traseele de alpinism nu sunt clasificate doar în funcţie de unghiul peretelui. Dificultatea se stabileşte şi în funcţie de alte criterii. „Traseele au diferite grade de dificultate. Între şapte şi minus opt este cea mai mare diferenţă. Cel mai greu este minus opt. Eu am escaladat şi trasee medii ca dificultate dar şi trasee de minus opt“, a mai afirmat alpinistul.

Pe lângă escaladă, Dan Ştefan mai este pasionat şi de munte şi alături de ceilalţi membrii ai asociaţiei de ecologie din care face parte a participat şi la alte acţiuni. „Activitatea la Trascău Corp Zlatna presupune şi participarea la acţiuni de ecologizare sau marcare de trasee montane“, a mai explicat tânărul alpinist.

Se poate escalada orice fel de stâncă?
D.Ş.: „Nu se face alpinism pe stâncile friabile, cum sunt cele de granit pentru că acestea se pot sfărâma. Mie cel mai mult îmi place să escaladez pe stânci de calcar. Am noroc că stâncile din Munţii Trascău sunt calcaroase. Cred că am căţărat pe aproape toate traseele din Trascău.“

Cum vrei să continui această pasiune?
D.Ş.: „Anul acesta mă pregătesc pentru bacalaureat şi nu am mai participat la toate concursurile. Vreau să urmez tot ceva legat de ecologie şi de natură.  Deocamdată oscilez între specializările ingineria mediului şi turism. Nu m-am hotărât, dar oricum va fi ceva legat de natură.“

Ce-i place: „Iubesc muntele, îmi place să ies în natură nu doar pentru a face alpinism. De asemenea îmi place şi muzica folk. De la 14 ani particip la acţiuni de protecţia mediului şi înţeleg de ce este nevoie de mai multă atenţie pentru natură“.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place degradarea umană. În primul rând mă deranjază oamenii care pretind că sunt altcineva. Cei care cred despre ei că sunt extraordinari. Mă deranjază şi discriminarea. Cred că tuturor ar trebui să li se dea pe cât posibil şanse egale“.

Profil
Data naşterii: 11 iunie 1990, la Zlatna
Studii: clasa XII-a la Liceul „Avram Iancu“ din Zlatna
Familie: doi fraţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite