Transplanturi de rinichi salvatoare pentru doi fraţi din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi fraţi din Alba Iulia au suferit la o distanţă în timp de 12 ani transplanturi de rinichi, ca urmare a unor boli de natură genetică. Vasile şi Daniel Negru au reuşit, însă, să revină la o viaţă aproape normală, după ce au trecut prin operaţii grele. Cei doi fraţi locuiesc împreună cu mama lor pe strada Aluniş din cartierul Bărăbanţ.

Mama salvatoare

Rinichii celor doi fraţi au încetat să mai funcţioneze la vârsta de 23 de ani. Vasile Negru în anul 1994, iar Daniel Negru în 2001. Vasile, acum în vârstă de 37 de ani, a început dializa în ultimul an de facultate. Timp de un an a aşteptat un donator. A primit rinichiul salvator de la mama lui, Foca Negru. „Înainte de operaţie mergeam de două opri pe săptămână la Braşov. Stăteam câte cinci ore pe un pat de spital, să-mi spele sângele”, îşi aminteşte bărbatul. Acum se simte bine, lucrează şef de şantier la o firmă de construcţii. El este omul pe care se bazează toţi în casă. Aduce bani şi pentru fratele mai mic, care nu poate lucra, şi pentru mama ce a rămas, anul acesta, şomeră.

"Nu am avut altă soluţie decât donarea unui rinichi de la mine. Trebuia să o facem, pentru ca fiul meu să aibă din nou o viaţă normală. Oricum, am aşteptat un an de zile până am reuşit să obţinem aprobarea pentru transplant. Atunci nu era ca şi acum. Se făcea mult mai greu”, a spus mama Sabina, aşa cum este strigată de cei doi fii.

Şase ani de dializă

Daniel Negru are 31 de ani şi stă acasă, unde îşi ajută mama în gospodărie. A fost afectat de cei şase ani în care a făcut dializă şi nu poate face efort fizic. A stat perioade lungi la pat şi a urmat un regim alimentar foarte sever. Salvarea lui a venit în anul 2007 de la un donator aflat în moarte cerebrală. Un tânăr şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie la Târgu Mureş. Unul dintre rinichi a fost transplantat la tânărul din Alba Iulia. Şase ore a durat operaţia realizată de medicii clincii de urologie din Cluj-Napoca. După operaţie a mai stat trei luni în pat. „Aş vrea să fac mult mai multe dar nu se poate. Visul meu este să văd piramidele din Egipt“, a spus Daniel, care speră în continuare la o viaţă normală.

În afară de drumurile la Cluj, unde merge odată la patru luni pentru control, activitatea lui Daniel se împarte între cumpărăturile de la magazinul din colţul străzii şi curăţenia de acasă. După transplanturi, niciunul dintre fraţi nu a avut probleme mari de sănătate. Vasile Negru a reuşit să treacă cu bine peste limita celor 10 ani de rezistenţă a unui rinichi transplantat. Specialiştii susţin că după această perioadă, grefa rezistă în numai 65 la sută dintre cazuri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite