Alba Iulia: Palatul Principilor Transilvaniei a fost predat Primăriei Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta reşedinţă oficială a lui Mihai Viteazul din urmă cu 400 de ani va fi restaurată şi redată circuitului public. La evenimentul de predare-primire au participat prefectul Ştefan Bardan şi primarul Mircea Hava. În februarie 2008, clădirea a fost transmisă, prin hotărâre de Guvern, din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, pentru Instituţia Prefectului Alba.

Ulterior, prefectul de la vremea respectivă, Cosmin Covaciu, l-a dat în folosinţa Universităţii „1 Decembrie 1918”. Instituţia de învăţământ superior nu a avut resursele financiare necesare pentru a repara imobilul părăsit de cinci ani. Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia şi ai Consiliul Judeţean Alba au declarat de mai multe ori în ultimii ani că Palatul Principilor poate fi restaurat numai dacă una dintre aceste două instituţii va fi proprietarul clădirii. În 2008, imobilul a fost chiar şi subiect de dezbatere electorală.

Restaurarea costă minim 10 milioane de euro

Telenovela Palatului Principilor s-a încheiat astăzi, odată cu transmiterea de la Ministerul Administraţiei la Primăria Alba Iulia. Evenimentul a fost posibil în condiţiile promovării în luna mai 2009 a unei noi hotărâri de Guvern. Primarul Mircea Hava a declarat că pentru a putea deveni funcţional, imobilul are nevoie de investiţii de cel puţin 10 milioane de euro. „Singura soluţie este promovarea unui proiect de finanţare din fonduri europene. În clădire este loc suficient pentru Primărie şi Consiliul Judeţean. Dacă il primeam acum doi ani când a plecat armata acum, poate, reparaţiile erau gata. Distrugerea din cei doi ani ne va costa 3-4 milioane de euro în plus.”, a spus Mircea Hava. Primarul a mai declarat că speră ca palatul să redevină funcţional în maxim patru ani de zile. „O să deschidem porţile ca să poată vedea şi oamenii de Alba Iulia ce am preluat. Toată lumea vorbeşte de Palatul principilor, dar foarte puţini au văzut ce este înăuntru”, a declarat primarul.

Actualul sediu al Primăriei va fi vândut

Mircea Hava a completat că actualul sediu al primăriei va fi vândut. „Acum doi ani am avut o ofertă foarte bună de 4-5 milioane euro, dar acum nu cred că mai obţinem preţul acesta. Vom aştepta ca piaţa să îşi revină si sperăm ca înainte să ne mutăm aici să îl putem vinde la un preţ avantajos”, a precizat primarul din Alba Iulia. Prefectul Ştefan Bardan a spus, la rândul său, că predarea imobilului la Primărie ar fi trebuit să se întâmple acum doi ani de zile, evitându-se astfel degradarea şi mai accentuată a clădirii. În prezent, în Palatul Principilor îşi mai desfăşoară activitatea doar Cercul Militar Alba. Clădirea mai este cunoscută în folclorul local ca şi locul de la „coada calului” pentru că în faţa acesteia este amplasată statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Edificiu luxos, cu fresce şi scări de marmură

Fostul palat al principilor Transilvaniei se află apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii. Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea, fiind modificată şi extinsă în secolele XVI- XVII. În anii 1599 şi 1600, palatul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul. Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. În cronicile străine ale vremii, Palatul Princiar a fost descris ca un edificiu foarte luxos, împodobit cu fresce şi scări de marmură. Clădirea imensă este grupată în jurul a două curţi de formă pătrată. Imobilul este părăsit de doi ani de zile, de când a fost desfiinţată unitatea militară care a funcţionat aici. Fosta cazarmă militară s-a degradat vizibil în ultima perioadă în condiţiile în care imobilul are 250 de încăperi şi o suprafaţă de peste 8.000 de metri pătraţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite