Transalpina în miniatură. Primul drum agricol asfaltat în România leagă trei comune din Alba FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile locale din comunele Ciugud, Daia Română şi Berghin din judeţul Alba au inaugurat miercuri primul şi singurul drum agricol asfaltat din România. Drumul are o lungime de 26,5 kilometri, iar costul total al investiţiei a fost de 2,5 milioane de euro cu TVA inclus.

Banii provin de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Rurală. Investiţia a fost structurată pe două proiecte separate, în condiţiile în care valoarea maximă a fondurilor europene alocate pentru un proiect era de maxim 1 milion de euro. Drumul face legătura peste un deal cu terenuri agricole între centrul comunei Ciugud cu localitatea componentă Şeuşa, respectiv cu comuna Daia Română şi  cu satul Straja din comuna Berghin.

„Drumul deserveşte 1.500 de hectare de terenuri agricole, dar şi ferme de oi, bovine, o crescătorie de melci şi o fermă piscicolă. Prin acest proiect se îndeplineşte un vis al locuitorilor dintre cele trei comune. Pe lângă faptul că asigură accesul facil al locuitorilor la terenuri agricole, scurtează foarte mult timpul de deplasare între aceste localităţi“, a spus primarul din Ciugud, Gheorghe Damian.

Realizare unică în ultimii 100 de ani

Cea mai mare realizare este pentru locuitorii din Daia Română care vor să ajungă la Alba Iulia. Drumul se scurtează la jumătate, de la 25 de kilometri la 12 kilometri. „Este cea mai mare realizare din comuna noastră în ultimii 100 de ani“, a afirmat primarul din Daia Română, Visarion Hăprian. Comuna Ciugud este după oraşul Alba Iulia a doua localitate din Alba după valoarea fondurilor europene atrase. Suma se ridică la 20 de milioane de euro. Între localităţie Ciugud – Şeuşa şi Straja drumul are o lăţime de aproximativ trei metri.

image

Click pe poze pentru galerie foto

„Am preferat să îl facem mai îngust pentru a asfalta pe o lungime mai mare. Oricum traficul care va exista nu va determina probleme din acest punct de vedere“, a spus primarul Damian. Drumul spre Daia Română, are o lăţime de circa 3,5 metri. Se poate intra pe acest drum din centrul comunei Ciugud, din aporpierea bisericii ortodoxe, spre deal. După aproximativ 10 kilometri se ajunge pe culmea dealului de unde se bifurcă drumurile spre Şeuşa, Straja şi Daia Română. Singura porţiune care nu este finalizată în întregime este cea spre Daia, care va fi terminată în cursul lunii noiembrie. Drumul este o Transalpină în miniatură şi este ideal pentru mersul cu motocicleta sau pe bicicletă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite