Tradiţii folclorice reînviate la Cergău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Cergău va găzdui mâine cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de folclor „Datină Străbună pe Secaş“. Festivalul promovează cultura tradiţională şi obiceiurile din Ţara Secaşelor şi este o competiţie intejudeţeană organizată prin rotaţie de judeţul Alba şi Sibiu.

Evenimentul este organizat de administraţia locală a comunei Cercău în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba. Festivalul va debuta la ora 11.30 cu o paradă a portului popular. Ansamblurile îşi vor prezenta portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre cele zece localităţile participante la festival, respectiv Apoldu de Jos, Cergău, Cenade, Doştat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Şpring şi Roşia de Secaş. De la ora 12.30, la Căminul cultural din localitate se va desfăşura concursul folcloric.

Legături de tradiţie cu Sibiu

 „Datina Străbună pe Secaşe este un eveniment deosebit de important prin faptul că susţine perpetuarea unei tradiţii şi continuarea unei legături cu judeţul Sibiu, demonstrând astfel că, în cazul culturii tradiţionale, nu poate fi vorba de graniţe administrative. Datinile şi obiceiurile definesc preocupările şi trăirile oamenilor din aceste locuri, iar faptul că aproape toate localităţile Ţării Secaşelor vin la această manifestare este un omagiu adus culturii tradiţionale şi înaintaşilor noştri”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Atmosfera va fi întregită de recitalurile oferite de Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ.

Tradiţie de câteva decenii

Prima ediţie a festivalului „Datină Străbună pe Secaşe“ a avut loc cu 38 de ani în urmă la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar cea de-a doua ediţie, 12 ani mai târziu, la Şpring. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea a fost reluată abia în anul 1996 prin organizarea unei noi ediţii la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şping în anul 2000 şi Roşia de Secaş în 2001.

Următoarele ediţii au avut loc la Doştat în 2002, Păuca în 2003, Alămor în 2004, Miercurea Sibiului în 2005, Şpring în 2006, Apoldu de Jos în 2007, Roşia de Secaş în 2008 iar anul trecut festivalul s-a ţinut la Alămor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite