Topul salariilor din Alba. Află aici cine este patronul care a câştigat 60.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a celor mai mari câştiguri obţinute de persoanele din top 10 s-a ridicat la peste 2 milioane de lei. Primul în clasament a avut în 2010 un salariu lunar de 25.000 lei, aporoape 6.000 de euro.

Datele centralizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală arată că cel mai mare salariu net încasat anul trecut în Alba a fost de 290.353 lei. Norocosul activează la o firmă privată din Blaj, specializată în fabricarea utilajelor şi maşinilor unelte. Angajatul a primit lunar 25.000 lei, aporoape 6.000 de euro.

Ocupantul locului secund este patronul unei firme care se ocupă de salubrizarea oraşului Alba Iulia. Afacerea s-a dovedit una profitabilă pe parcursul anului trecut, dacă luăm în calcul salariul anual net câştigat: 248.006 lei, aproximativ 60.000 de euro.

Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din Alba au refuzat să precizeze numele persoanelor din top, pe motiv că sunt date confidenţiale.

„Nici nu ştiu ce salariu am“

Contactat de Adevarul, patronul firmei Salprest din Alba Iulia, a declarat că se regăseşte în acest top, însă se aştepta să figureze cu un salariu mai mare. „Sincer să fiu nici nu ştiu ce salariu am. Pe de altă parte ca acţionar la Salpres, firmă cu aproximativ 260 de angajaţi nici nu consider că este un salariu prea mare. Asta, dacă iau în calcul că aveam salariu şi de 10.000 de euro în anii 80, când lucram în Germania. Una peste alta, consider că salariul meu net care figurează în evidenţele Fiscului este unul normal. Oricum eu nu sunt genul de om de afaceri care să stau cu minimul pe economie“, a explicat Petru Constantinescu, patronul firmei Salaprest din Alba Iulia.

Omul de afaceri care activează de 15 ani în acest domeniu de activitate susţine că se gândeşte chiar la o mărire salarială. „Intenţionez să-mi mai cresc salariul, pentru că trebuie să mă gândesc la un venit bun şi după pensionare. Mă găndesc la 3.000-4.000 de euro, După o viaţă în care am muncit măcar să am o pensie rezonabilă“, a completat Constantinescu.

Al treilea loc în clasament este deţinut de un salariat din Alba Iulia care oferă consultanţă în afaceri. Acesta a avut anul trecut, un salariu de 209.159 de lei.

Niciun bancher în top, surpriza un profesor

„Salariile sunt mari în domeniile cu profit ridicat. Este vorba despre domeniul tehnic, dar şi consultanţa în afaceri. Nu este o surpriză faptul că sunt asemenea venituri“, a explicat Cornel Suciu, doctor în economie.

Surpriza este furnizată de ocupantul locului 4, un bugetar care lucrează în învăţământ, domeniu cunoscut drept unul al veniturilor modeste. Profesorul universitar a încasat anul trecut un salariu de 200.400 de lei, ceea ce înseamnă că a plecat lunar acasă cu 16.700 de lei, aproximativ  4.000 de euro. „Prezenţa unui salariat din învăţământ poate fi determinată de predarea la mai multe instituţii de învăţământ superior din ţară, dar şi de implicarea într-un proiect de cercetare“, este de părere economistul.

Salarii după profitul firmelor

În 2010, sectorul bancar a rămas fără nicio reprezentare în top 10 al salariilor. Specialiştii susţin că era normal ca salariile încasate de bancheri să scadă, pentru că performanţa instituţiilor financiare pe care le gestionează a fost mult mai slabă în cel de-al doilea an de la izbucnirea crizei. „Scăderea manifestată la avocaţi, notari şi bancheri a fost determinată în primul rând de criza economică, a mai subliniat Cornel Suciu.

În total, primii zece cei mai bogaţi salariaţi din Alba au cumulate salarii de aproximartiv 2 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape o jumătate de million de euro.

Cei mai mulţi dintre ocupanţii clasamentului au domiciliul în Alba Iulia. Sebeşul se poate lăuda cu doi astfel de salariaţi, care ocupă poziţiile 5 şi 8. Domeniile de activitate sunt producerea de energie electric, resprectiv operaţiuni de mecanică generală. În top se mai regăsesc doi angajaţi în justiţie. Clasamentul este încheiat de două persoane care coordonează activitatea a două organizaţii neguvernamentale.

Cifrele au fost extrase din evidenţa fiscală, întocmită în baza declaraţiilor depuse de angajatorii plătitori de salarii. Dacă în topul din 2009, primele cinci persoane din top aveau fiecare salarii de peste 80.000 de euro, anul trecut nici venitul primului clasat nu a trecut de 70.000 de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite