Top Forbes: Patronul Transavia este cel mai bogat om din Alba. Vezi cine sunt ceilalţi miliardari GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt afaceri din Alba au proprietari în topul celor mai bogaţi români, realizat de revista Forbes. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro. Pre primul loc se menţine Ioan Popa, patronul companiei Transavia, liderul naţional în domeniul cărnii de pasăre.

La fel ca şi în 2010, proprietarul companiei Transavia, Ioan Popa (54 ani), se menţine în fruntea listei celor mai bogaţi români din Alba potrivit Topului Forbes 500 miliardari. Averea acestia este estimată la 80-83 de milioane de euro, care îl plasează pe locul 56 în top. Transavia se menţine lider pe piaţa internă a cărnii de pasăre, aflată în stagnare în ultimii ani pe fondul reducerii preţurilor.

Pentru 2011, Transavia are planificate investiţii de 10-13 milioane de euro. Afacerile lui Ioan Popa sunt extinse în şase judeţe şi cuprind un număr de 1.364 de angajaţi. În 2010, compania a avut o cifră de afaceri de 423 milioane lei (aproximativ 100 milioane de euro) şi un profit brut de 31 de milioane de lei (aproape 8 milioane de euro). În 2011, Ioan Popa a sărbătorit 20 de ani de la debutul în afaceri.

Claudiu Necşulescu (49 ani), patronul companiei Jidvei SRL, este prezent în top pe locul 86 cu o avere de 50-55 de milioane de euro. Noutatea importantă în cazul afacerilor cu vin de la Jidvei este intrarea pe piaţa chineză. A fost de câteva ori în China, a gustat vinurile din piaţă, pen¬tru a vedea unde poate să se poziţioneze. A aflat preferinţele localnicilor: vinuri albe demidulci şi demiseci. În vara lui 2010, şi-a înfiinţat o firmă denumită „Giduei“, având doi angajaţi din părţile locului. Acum vrea să cucerească piaţa asiatică.

Claudiu Necşulescu, patronul de la Jidvei

Click pe poze pentru galerie foto cu cei mai bogaţi oameni din Alba

Podiumul este completat de omul de afaceri Dorin Mateiu (44 ani), patronul Elit, cel mai mare antreprenor ardelean din industria mezelurilor. Este plasat pe locul 73 în topul Forbes cu o avere cuprinsă între 62-65 de milioane de euro Afacerile acestuia depăşesc anual 100 de milioane de euro. La sfârşitul anului trecut a lansat propria reţea de magazine de proximitate Alba Market. Chiar dacă producţia de mezeluri îi aduce în continuare cei mai mulţi bani (65 de milioane de euro în 2010), Mateiu nu a stat departe de investiţiile imobiliare, a căror valoare a ajuns la circa 14 milioane de euro.

Averi din produse lactate, îngheţată şi construcţii

Directorul general al companiei Albalact, Raul Ciurtin (39 ani), este pe locul 145 în Topul Forbes 500 miliardari, cu o avere de 33-35 de milioane de euro. Familia Ciurtin pare să fi început bine anul 2011. Cifra de afaceri creşte, la fel şi cota de piaţă, cu excepţia profitului. Pentru 2011 estimează un profit net de 9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) şi venituri toate de 340 de milioane lei (aproximativ 80 de milioane de euro).

Ioan Istrate (54 ani), proprietarul producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux, are o avere de 18-19 milioane de euro, fiind plasat pe locul 253 în top. Omul de afaceri speră să-şi menţină afacerile în acest an cel puţin la nivelul din 2010, când erau raportate 14 milioane de euro. „Ne aşteptam la o stagnare a vânzărilor, mai ales că îngheţata nu este un produs de necesitate maximă pentru români. Iar în condiţiile crizei economice, când fiecare ban contează, clienţii sunt mult mai atenţi când fac cumpărăturile“, a precizat Istrate.

Fraţii Florea, David şi Marcel, au acumulat o avere de 18-19 milioane de euro. Au afaceri în construcţii, turism şi distribuţie carburanţi. În primul semestru al acestui an, afacerile au crescut cu 40% comparativ cu perioada similară din 2010, iar perspectivele sunt promiţătoare. Au avut şi norocul să prindă mai multe contracte de infrastructură ruti¬eră, dar şi proiecte în valoare de 20 de milioane de euro, pentru restaurarea Cetăţii din Alba, subcontractate de la firma Grup Corint. Grupul de firme Florea are în prezent 350 de angajaţi.  Pentru 2011, estimează investiţii de 15 milioane de euro.

Miliardari din condimente şi pavaje

Hugo Bara Levente (35 ani) este proprietarul companiei Supremia, lider naţional pe piaţa condimentelor pentru industria alimentară. Are o avere de 13 - 14 milioane de euro şi este plasat pe locul 324 în top. Hugo Bara Levente a construit la Alba Iulia cea mai mare fabrică de profil din sud-estul Europei, în care a investit aproximativ 9 milioane de euro. Levente Bara vrea ca până în 2015 să intre în top zece producă¬tori din Europa. Anul trecut, Supremia Grup a înregistrat o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro. Pentru anul în curs, estimările prevăd o creştere de circa 25% a afacerilor.

Membrii familiei Goţa, tatăl – Elisiu şi cei doi fii – Emil şi Vasile, deţin compania de pavaje Elis Petreşti. Afacerea le-a adus o avere de 7 milioane de euro, cu care sunt plasaţi în topul Forbes pe locul 493. Elis Pavaje este un business pe care Elisiu Goţa l-a început în urmă cu 20 de ani şi care a ajuns la rulaje anuale de aproximativ 14 milioane de euro.

În topul Forbes mai este trecut cu afaceri în Alba şi Mihai Miron, din Braşov, cu afaceri în domeniul agricol la Doştat unde deţine compania Bioterra. Averea acestuia este estimată la 48 - 50 de milioane de euro şi ocupă locul 97 în top.

Topul Forbes 500 Miliardari poate fi cumpărat de la toate chioşcurile de ziare

Aflaţi de pe forbes.ro:

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

Mai puteţi citi şi:

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite