Alba Iulia: Dorin Todoran e mulţumit când îşi poate ajuta semenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Dorin Todoran e mulţumit când îşi poate ajuta semenii
Alba Iulia: Dorin Todoran e mulţumit când îşi poate ajuta semenii

Dorin e tipul de om care se bucură când face bine altora. De aceea, a şi înfiinţat, împreună cu soţia sa, un ONG axat doar pe servicii sociale.

În 2001 soţia sa, Adriana, a absolvit Facultatea de Asistenţă Socială din Alba Iulia. Din acel moment, în ideea de a se implica în comunitate pe latura de servicii sociale, Dorin şi Adriana au pus bazele ONG-ului „AS 2001”, ce a prins viaţă un an mai târziu. În scurt timp au transpus în practică un prim proiect având în vizor tinerii din centrele de plasament din judeţ, i-au consiliat şi învăţat să lucreze pe calculator, au dotat centrele de plasament din Abrud, Oiejdea şi Cugir cu calculatoare. A urmat un alt proiect axat pe violenţa domestică, realizat în colaborare cu Primăria Alba Iulia. „Acordam consiliere juridică, psihologică, socială femeilor violentate şi le acordam cazare într-un adăpost special amenajat”, spune Dorin.

Reconversia profesională, o prioritate

Dezvoltarea resurselor umane a fost un alt domeniu pe care Dorin şi soţia sa l-au aprofundat prin intermediul ONG-ului propriu. Pe această temă, au implementat patru proiecte care au inclus consiliere, mediere a muncii, cursuri de calificare şi recalificare, cursuri de antreprenoriat. „Prin aceste proiecte, îi ajutăm pe cetăţeni să-şi găsească un loc de muncă, îi consiliem în domeniul muncii şi le oferim cursuri de calificare în diverse domenii”, afirmă Dorin. La ora actuală, prin intermediul „AS 2001”, persoanele interesate se pot califica în meserii precum lucrător finisor în cosntrucţii, marochiner, operator calculatoare, lucrător social, frizer, baby-sitter, tâmplar, manager resurse umane, manager sisteme de calitate, crescător de animale, comestician etc.

”O şansă normalităţii”


Dorin spune că activitatea în care este implicat îi oferă marea satisfacţie de a-şi ajuta semeneii aflaţi în nevoie. Afirmă, însă, că la început i-a fost mai greu, oamenii fiind extrem de neîncrezători. „Oferind servicii gratuite, foarte mulţi ne spuneau că nu pot să creadă că le oferim ceva fără a le cere altceva în schimb. Până la urmă i-am convins de seriozitatea noastră şi au apelat la noi cu încredere”, povesteşte Dorin. În prezent, „AS 2001” derulează două proiecte. Primul se numeşte „O şansă normalităţii” şi este realizat în parteneriat cu Spitalul Judeţean Alba şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia. Proiectul urmăreşte dezvoltarea şi promovarea serviciilor comunitare de sănătate mintală adresate minorilor, precum şi oferirea de servicii suport pentru familiile copiilor. Al doilea – numit „Sunt informat, sunt puternic” – vizează înfiinţarea unui birou de consiliere în comuna Berghin, cu scopul de a facilita accesul locuitorilor din Berghin, Şpring, Ohaba şi Roşia de Secaş la informaţii şi consiliere în domenii de interes general.

Întrebări şi răspunsuri:

Spuneaţi că aveţi un serviciu de îngrijire la domiciliu în mediu rural. Cum au primit sătenii serviciile d-voastră ?
D.T:
La început a fost mai greu. Îngrijim vârstnici şi mulţi dintre ei, când au auzit că avem grijă de ei fără bani, credeau că vrem să-i îngrijim ca să le luăm casa. Alţii spuneau că nici nu vor să audă de aşa ceva, pentru că o să râdă întreg satul de ei. Până la urmă au căpătat încredere şi la ora actuală îngrijim 158 de vârstnici.
O întâmplare amuzantă vă vine acum în memorie ?
D.T:Da. Eram în satul Straja, aveam activitate de informare a cetăţenilor cu privire la proiectul ce vroiam să-l derulăm în zonă. Am mers la un cetăţean acasă să-i spunem despre ce e vorba. De la intrare, omul mi-a zis răspicat: „Dacă vrei să bem împreună un pahar de vin, mai vedem. Dacă nu, poţi să pleci de-acum !”.

Alba Iulia frumoasă:
„Îmi place că este unul dintre cele mai vechi oraşe din ţară, cred că are cea mai importantţă semnificaţie istorică pentru români. Îmi place oraşul, de asemenea, pentru că este curat şi liniştit.”

Alba Iulia urâtă:
„Zona istorică nu este, turistic vorbind, pusă în valoare aşa cum merită. În opinia mea, ar trebui amplasate puncte de informare turistică la toate intrările în oraş.”
Ce-i place:
„Îmi place să călătoresc, să citesc, să particip la activităţi cultural-sportive. La oameni apreciez onestitatea, respectarea cuvântului dat, inteligenţa, cultura generală".
Ce nu-i place:
„Nu-mi place lipsa bunului simţ, invidia. Dispreţuiesc prostia, aroganţa, lipsa de caracter, nimicnicia. Nu suport mitocanii, mizeria umană, spiritul de turmă al unora, neamul de traistă.”

Profil:

Data naşterii: 25 septembrie 1966, Şugag
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Aisteda” Alba Iulia
Familie: căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite